Zaposlovanje

Na Križišču mladosti z Mojco Žerak iz Sindikata Mladi plus

25. 9. 2023 avtor: Uredništvo
Mojca Žerak

osmi epizodi podcasta Križišče mladosti v letošnjem letu smo se tokrat pogovarjali z Mojco Žerak, predstavnico Sindikata Mladi plus, ki se zavzema za pravice študentov, dijakov in mladih brezposelnih. Pogovarjali smo se o položaju mladih na trgu dela v Sloveniji, prekarnosti in fleksibilnih oblikah dela.

“Mladi so ob vstopu na trg dela še vedno primorani delati v eni od prekarnih oblik dela, kar v sindikatu tudi zaznavamo kot glavni izziv na trgu dela za mlade – da nimajo zagotovljene dolgoročne varnosti, ki jo je pogodba za nedoločen čas prinesla.”

Mojca Žerak, Sindikat Mladi plus

Mojca Žerak v pogovoru izpostavi, da so prekarne oblike dela, ki mladim onemogočajo načrtovanje varne prihodnosti in osamosvojitev od staršev privedle do podaljšanja obdobja mladosti. V Evropi se je ta premaknila že na 35 let. Zakaj je tako preverite v podcastu, kjer med drugim slišite tudi odgovore na naslednja vprašanja.

Kakšen je položaj mladih na trgu dela v Sloveniji?
Je položaj mladih na trgu dela v Sloveniji primerljiv s položajem mladih v ostalih državah v Evropi?
Katere pravice delavcev so mladim na trgu dela največkrat kršene – kako prepoznati kršitve, kako ukrepati?
Kako alternativne oblike zaposlovanja (podjemna pogodba, avtorska pogodba, delo prek študentskih servisov, samozaposlitev) vplivajo na socialno varnost mladih?

“Mlade bi pozvala, naj se dobro opolnomočijo preden vstopijo na trg dela – naj se zavedajo, kaj so njihove pravice, česa si želijo in naj jih ne bo strah postaviti se samo zase ali pa koga pri temu prositi za pomoč.”

Mojca Žerak, Sindikat Mladi plus