Okolje in trajnost

Mlad.si podcast: Na križišču mladosti z Niko Tavčar o trajnostnem načinu življenja

21. 4. 2023 avtor: Uredništvo

“Področje hrane je tisto, kjer lahko imamo res velik vpliv na podnebje. Ne moremo recimo vedno izbirati na kakšen način bo proizvedena energija, ki jo imamo v naših stanovanjih, lahko pa vsaj malce izbiramo to, kaj bo na naših krožnikih.

V tretji epizodi podcasta Na križišču mladosti v letošnjem letu smo se z Niko Tavčar, vodjo projektov v Umanoteri, nevladni organizaciji, ki s svojimi aktivnostmi trajnostni razvoj iz vizije spreminja v resničnost, pogovarjali o trajnostnem načinu življenja, le nekaj dni po tem, ko smo v Sloveniji dosegli dan ekološkega dolga – porabili smo vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu.

“V tem trenutku vsekakor ne živimo na najbolj trajnosten način, kar pomeni, da bodo potrebne spremembe na vseh področjih življenja. Res pa je pomembno to, da potrebujemo sistemski okvir, ki bi nam te spremembe načina življenja omogočal.”

Spremembe niso vedno lahke; katerega od prej omenjenih nasvetov bi najbolj priporočili nekomu, ki želi delovati bolj trajnostno, a šele začenja. Katera izmed sprememb od nas terja najmanj, prispeva pa največ?

Ali v primerjavi z ostalimi generacijami opažate spremembo pri trajnostnih navadah mladih, tudi v povezavi s prehranjevanjem?

Kakšne spremembe bi lahko uvedli na občinskih ravneh, da bi naša mesta postala bolj podnebno nevtralna?

Odgovore na ta in druga vprašanja izveš v podcastu, ki je dostopen tudi na spletni platformi SpotifyApple podcastsAmazon music in ostalih platformah za predvajanje. Prilagamo pa tudi nekaj uporabnih povezav, na katerih dobite še dodatne informacije: