Okolje in trajnost / Organizacije za mlade

Na Mariborskem otoku uspešen »Bademantl« dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju

8. 9. 2020 avtor: Združenje EPEKA

V Združenju EPEKA so.p, so  v petek, 28. avgusta 2020 priredili dogodek »Bademantl« dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju, ki je bil namenjen ozaveščanju širše javnosti o posledicah globalnega segrevanja in diskusiji o lokalnih, nacionalnih in mednarodnih strategijah, ki naslavljajo okoljsko problematiko.

Udeleženci dogodka so se do Mariborskega otoka odpravili s kolesi in sandolini, ki so bili predhodno obnovljeni v okviru mednarodnega projekta Naredimo nekaj glede podnebnih sprememb!, financiranega s strani programa Erasmus+, s čimer so želeli opozoriti na nujnost ponovne uporabe dotrajanih predmetov, hkrati pa so s tovrstnim načinom prihoda na dogodek želeli poudariti pomembnost uporabe okolju prijaznih oblik transporta. Združenje EPEKA je namreč društvo v javnem interesu na področju kulture in mladine, ki je pri svojem delu usmerjeno v izobraževanje in nudenje dodatne podpore ranljivim skupinam, v kar aktivno vključujejo tudi teme s katerimi želijo pozitivno vplivati na okolje.

Gostje okrogle mize, ki jo je moderiral Mateo Hočuršćak in se je odvila na Mariborskem otoku so bili: Nicoleta Nour (Mladi za podnebno pravičnost), Damjan Vinko (prof. biologije) in Katja Sreš (Ekologi brez meja). Slednja je v pogovoru dejala: »Ekologi brez meja se zahvaljujemo za vabilo na ta prekrasen dogodek, zdi se nam fino, da se tudi ob podpori humorja promovirajo tovrstne teme. Želela bi poudariti, da se teme okolja tičejo vseh nas.«  Medtem ko je Damjan Vinko poudaril, da v EPEKA z dogodkom opozarjajo tudi na krizo biodiverzitete. Izpostavil je, da živalske vrste izginjajo, pozabljamo pa, da gre za vrste, ki niso pomembne le za našo psihično zdravje, ampak tudi za naše psihofizično počutje. Hkrati gre za vrste, ki so neposredno povezane s pridelavo hrane, ki jo konzumiramo vsi.

Nicoleta Nour iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost  je bila iskreno vesela, ker dogodek ni potekal kot tradiocionalna okrogla miza, ampak je udeležencem ponudil priložnost, da so tudi fizično doživeli Mariborski otok. Izpostavila je, da je pomembno, da naravovarstvene prakse izvajamo tudi v praksi, ne le da o njih govorimo.

Vse zbrane je na okrogli mizi nagovoril tudi Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, ki je zagotovil, da se bodo še naprej trudili, da bodo tudi okoljske teme med njihovimi prioritetami: »V časih, ko se soočamo s posledicami koronavirusa, se izobraževalni programi kot je Erasmus ne izvajajo oziroma se izvajajo v redkih primerih. Zelo nevarno je, da se tako pomemben EU program ustavi, saj mladim in mladim z manj priložnostmi omejuje možnosti neformalnega izobraževanja. »Bademantl« dan, financiran s strani nacionalne agencije MOVIT, programa Erasmus + Mladi v akciji, je projekt, namenjen ozaveščanju in poudarjanju okoljske problematike, kjer nevladne organizacije delujejo trajnostno in zaščitniško do narave. EPEKA bo s svojim delom na mikro nivoju nadaljevala.«

Vir in foto: Epeka so.p