Prostovoljstvo

Na mladih svet stoji

16. 4. 2021 avtor: Uredništvo

15. aprila praznujemo svetovni dan mladih prostovoljcev, ki v ospredje postavi milijone mladih, ki s prostovoljnim delom vsak dan izboljšujejo družbo. Na Zavodu Nefiks s projektom Akademija prostovoljstva mladim prostovoljcem nudijo podporo in mentorstvo. Prostovoljstvo lahko predstavlja pomemben dejavnik pri kasnejšem zaposlovanju, saj mladim omogoča nabiranje novih izkušenj, znanj in kompetenc.

V skupnem poročilu o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2019 (prostovoljstvo.org) je navedeno, da je bilo število prostovoljcev v letu 2019 12.892, medtem ko je leto prej ta številka znašala 10.154. Razvidno je, da je skupno število prostovoljcev naraslo, vendar podatki na drugi strani kažejo, da je najmanj prostovoljcev še vedno v starostni skupini do 18. leta. Delež mladih prostovoljcev starih med 18. in 30 letom je nekoliko višji in sicer znaša 23%. Potrebno je poudariti, da je za razvoj prostovoljskega dela nujno potrebno vanj vključevati tudi mlade.

Prostovoljstvo nima pozitivnih učinkov le na družbo, pač pa tudi na posameznike. Prostovoljstvo mlade prostovoljce uči odgovornosti do drugih in dela, ki ga opravljajo. Ajda Barbarič, prostovoljka: »Narediti nekaj, ker si to želiš in ker ti je hvaležnost nekoga največje plačilo – to je zame prostovoljstvo. Nobeno plačilo te ne bo tako nagradilo, kot te nagradijo pogledi, ki resnično pokažejo, kako cenjen si ti in tvoji talenti«.

S prostovoljstvom lahko posamezniki pridobijo ogromno izkušenj pri delu, se osebnostno razvijajo, pridobivajo nove reference in znanja, ter se naučijo samozavestno opravljati svoje delo. Nives Felić, Zavod Nefiks: »Preko prostovoljskih aktivnosti mladi krepijo talente, kompetence, spoznavajo svoje močne točke. Vse to jim lahko služi pri kasnejšem vstopu na trg dela. Tudi delodajalci priznavajo, da je prostovoljstvo eno od pomembnih področij pridobivanja izkušenj, sploh pa za mlade, ki prvič stopajo na trg dela«.

Poslanstvo Akademije prostovoljstva, ki je skupen projekt Zavoda Nefiks in Društva Družinski in mladinski center Cerklje, je vzpostavitev kakovostne podpore in mentorstva mladim prostovoljcem, ki delujejo v lokalnem okolju, ter promocija in ovrednotenje prostovoljstva kot enega od pomembnih dejavnikov pri kasnejšem zaposlovanju. Projekt Akademija je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo. Brina Smovnik, vodja projekta: »S projektom Akademija prostovoljstva smo veseli, da lahko mladim pomagamo pri njihovem razvoju z vsebinami, ki jim bodo prišle prav ko bodo stopali po poti prostovoljstva«.

Vir: Zavod Nefiks