Izobraževanje

Na tekmovanju iz logike letos več kot 31.000 tekmovalcev

26. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Zaključilo se je že 34. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce ter dijake in študente, ki je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Tekmovanje, ki poteka na šolski in državni ravni, je eno od najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Kljub temu, da logika nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu, se tekmovanja vsako leto udeleži veliko število osnovno- in srednješolcev ter študentov. Letos je število tekmovalcev preseglo številko 31.000, kar dokazuje visoko zavedanje, da je logično razmišljanje ena od najpomembnejših veščin sodobnega človeka.

»Najboljši način za urjenje logičnega mišljenja je reševanje logičnih nalog, zato nas v ZOTKS zelo veseli, da se tako veliko število otrok in mladih loteva področja, ki sploh nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu,« je dejala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanja iz znanja in modelarstva pri ZOTKS. »Vse več je področij, kjer je uporaba logike še posebej pomembna, zato otroke in mladino vzpodbujamo in navajamo na logično razmišljanje, ki je eno od najbolj pomembnih veščin sodobnega človeka.«

V tem šolskem letu se je septembra šolskega tekmovanja udeležilo 26.310 učenk in učencev iz 383 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 10.398 bronastih priznanjDržavnega tekmovanja, ki je potekalo novembra na 22 osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1464 tekmovalcev, ki so prejeli 256 srebrnih in 123 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:
7. razred: Eva Šifrer, Osnovna šola Preska
8. razred: Mirjam Jurša, Osnovna šola Ludvika Pliberška
9. razred: Miha Kosanc, Osnovna šola Franceta Bevka Ljubljana

Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo 5008 dijakov s 93 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je potekalo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pa je doseglo 559 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1790 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljenih 186 srebrnih in 97 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:
1. letnik: Katarina Grilj,
 Srednja šola Slovenska Bistrica
2. letnik: Luka Ponikvar, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo
3. letnik: Lev Podbregar, Šolski center Celje, Gimnazija Lava
4. letnik: Gašper Struna, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom. Letošnjega državnega tekmovanja se je udeležilo 79 študentov. Prejeli so 14 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Zmagovalec med študenti je postal  Nejc Zajc s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Rezultati tekmovanja v logiki so vam na voljo tukaj.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije 
Foto: unsplash