Zaposlovanje

Naj bo prvi maj praznik dostojnega dela tudi za mlade ženske

3. 5. 2023 avtor: Zavod Nefiks
praznik dela ženske

Trg dela je v zadnjem letu zaznamovalo predvsem pomakanje delavcev, delodajalci si zelo prizadevajo pritegniti nove zaposlene. To pa še ne pomeni, da vsa ponujena delovna mesta nudijo dostojno delo. Ranljiva kategorija na trgu dela so še vedno mlade ženske, tudi mlade mame, ki se, pri zaposlovanju srečujejo s številnimi izzivi. 

Četudi je delovnih mest veliko, za marsikatero mlado žensko to še vedno pomeni zgolj delo za določen čas, za nižje plačilo, sprejemanje del za nižjo izobrazbeno stopnjo ali pa neugodne delovne pogoje, ki jim otežujejo usklajevanje zasebnega življenja in dela.

Tudi strukturno neskladje je še vedno močno prisotno, saj se nove zaposlitve odpirajo predvsem na tehničnih in nižje rangiranih področjih, mlade ženske pa imajo drugačne vrste pa tudi višjo izobrazbo. Vse to mladim ženskam onemogoča dostojno življenje, če nimajo podpore okolice, kar posledično vpliva na mnoge vidike celotne družbe – zagotovo se ne moremo pohvaliti z visoko nataliteto. Zato na Zavodu Nefiks ob letošnjem prvem maju pozivamo, da naj bo to praznik dostojnega dela za vse, tudi za mlade ženske. 

Vir: Zavod Nefiks