Evropsko leto mladih

Naj bo slišan glas mladih!

16. 9. 2022 avtor: Špela Ferlin
skupina mladih

Pogosto slišimo, da so mladi glavna gonilna sila tega sveta. Pa imajo mladi res priložnost biti enakovredni ostalim zemljanom? Eden izmed glavnih ciljev evropskega leta mladih je omogočiti mladim, da se počutijo slišane in s svojimi vizijami lahko prispevajo k Evropi kot si jo želijo sami.

V zadnjih letih se mladi v vedno večjem številu aktivno vključujejo v skupnosti, ki si prizadevajo za preobrazbo dosedanjega življenja Evropejcev. Vse pogostejši so podnebni protesti, kjer mladi opozarjajo, da si želijo zelene Evrope. Pripravljeni smo spremeniti življenjske navade, ki smo jih prevzeli od predhodnikov in o pomenu zelenega načina življenja podučiti tudi svoje starše. Menim, da se mladi danes zavedamo, da le z nekaj preprostimi okoljskimi ukrepi Evrope ne moramo rešiti in smo zato pripravljeni tudi na radikalne spremembe. Z digitalizacijo pa imamo končno priložnost rešiti kar nekaj okoljskih problemov, saj s prehodom na digitalno zmanjšujemo porabo papirja in podobnih surovin.

Kljub temu da je mladost obdobje v katerem imamo nešteto priložnosti, je to obdobje za mlade lahko tudi težko, saj prinaša številne izzive.

Predvsem mladi, ki se podajajo na študij v druga mesta po Sloveniji pa se že nekaj let spopadajo s stanovanjsko problematiko. V prestolnici si mladi, ki redno študirajo in ob tem opravljajo še študentsko delo ne morajo privoščiti spodobnega bivališča, saj so cene stanovanj narastle, štipendije in dodatki pa pri večini ostajajo enaki. Če bi mladi imeli možnost sodelovati pri reševanju te problematike bi se zagotovo aktivno vključili, saj si vsak izmed nas želi svoja študentska leta preživeti le s skrbmi o študiju, ne pa o finančnih stiskah. Sama rešitev vidim v izgradnji oziroma prilagoditvi dosedanje infrastrukture v Ljubljani študentom in določitvi najvišje možne cene najemnine, ki je skladna z možnostjo zaslužka in štipendijo. Izobraževanje je namreč najbolj pomemben del življenja mladih in ceniti moramo možnosti brezplačnega izobraževanja, ki jih imamo pri nas.

Sama v Sloveniji pogrešam večjo vključenost mladih v politiki, saj imamo priložnost nekaj spremeniti le, če v to vložimo trud. Mladi imamo veliko idej, ki bi pripomogle k reševanju številnih problematik, a si tega ne upamo deliti z družbo ali se aktivno vključiti v politiko zaradi njenega slabega prizvoka. Želim si, da bi imeli mladi več priložnosti za izražanje svojih želja in potreb, saj smo velikokrat preslišani. Evropska unija sicer mlade želi s številnimi projekti aktivno vključiti v politično življenje, a so te projekti med mladimi pogosto neznani, zato si želim, da bi evropsko leto mladih mladim prineslo več informacij o tem, kako in kje lahko delujejo kot aktivni Evropejci.