Kultura

Naj slovenske avtorice ne ostanejo spregledane

5. 3. 2024 avtor: Uredništvo
knjige

V duhu prihajajočega dneva žena smo pobrskali med knjižnimi policami in zavihkih na spletu. Iskali smo knjige slovenskih avtoric: od romanov, biografij, kriminalk, mladinske proze in zgodb za otroke. V poplavi prevodov tujih knjig in gneči slovenskih moških avtorjev so se (sicer številne) slovenske pisateljice in pesnice skoraj izgubile. Da ne bodo spregledane, izpostavljamo nekaj njihovih del, ki so izšla pred kratkim (v roku enega leta ali dveh).

Za “mlajše” mlade

Maša Ogrizek: Gospodična z monstero

Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov trči v Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjini pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi.

Sara Klopčič: Meči in krogle (2. del)

Življenje na slavni Kraljevi akademiji veščin za Timoteja, Sama in Belina ne bi moglo biti bolj razburljivo. Med urjenjem za to poskrbi strog dvajsetar Tudournik, za katerega postaja vse bolj očitno, da je povezan s skrivnostnimi dogodki, ki burijo duhove po celotnem kraljestvu Podlesje. Napetosti, smeha in iskrice ljubezni ne manjka niti pri zadnjem težkem izzivu, ki jih čaka kot končni letni preizkus.

Ula Bratkovič: Lepo spi, lepotec

Dnevniški zapisi govorijo o živahni in zabavni najstnici Tini, ki jo veliko bolj kot šola zanima njena simpatija Gašper, najboljši prijatelj njenega brata. Ko komaj dočakajo poletje, se ga lotijo z veliko žlico. Vendar ne vedo, da bo to poletje za vedno spremenilo njihova življenja … Knjiga daje bogat vpogled v razmišljanja in čustvovanja današnje mladine. Najstniki se bodo v njej prepoznali tudi v temah, o katerih težko spregovorijo. Starejši pa bodo stopili v njihov svet in jih morda zato vsaj malenkost bolj razumeli.

Julija Rozman: Lucijina skrivnost (2. del)

Knjiga je nadaljevanje prvega dela. Lucija po Nicholasovi smrti najde sumljiv napis pred bližnjim gozdom. Ker ji njen občutek pravi, da nekaj ni v redu, se skupaj z ekipo Necklacemanov odpravijo raziskat gozd, ne da bi vedeli, da jih bo misija zapeljala v veliko uganko…

Irena Androjna: Modri otok

Ko Adrijan, Ernest in Lena prispejo na Modri otok, se jim še sanja ne, kako bo štirinajst dni, kolikor jih bodo preživeli na njem, za zmeraj zaznamovalo njihova življenja. Kot udeleženci raziskovalnega tabora naj bi se poglobili v navade prebivalcev otoka, se zabavali in počeli reči, ki jih pač počneš na morju, a že prvi dan se nehote zapletejo v skrivnostno mrežo, ki jo tke zlovešči svetilničar Stibor …

Davorka Štefanec: Edina

Po zelo dobro sprejetem prvem delu duologije Strašilka, avtorica nadaljuje napeto in vznemirljivo fantazijsko zgodbo, ki se dogaja na domačih tleh. Alba se vrne v Podsvet, kjer se mora znajti v novi vlogi vladarice in si pridobiti zaupanje prebivalcev. Medtem se nad Medsvetom zgrinjajo temni oblaki. Bestruk je zbral svojo vojsko in ga želi uničiti. Alba se vrne, da bi zavarovala svoje ljubljene in to preprečila, njena ljubezen do Oliverja pa mora čez nove preizkušnje. Z ramo ob rami s starimi in novimi prijatelji se upre zloveščemu sovražniku.

Neli Kodrič Filipić: Solze so za luzerje

Zgodba o medvrstniškem nasilju in soočanju z njim, o tem, kako se postaviti zase. Knjiga poudarja pomen premagovanja nasilja, ne glede na to, ali gre za družinsko ali vrstniško nasilje. Glavna junakinja romana je osnovnošolka, ki ji življenje ni najbolj naklonjeno. Z mamo in bratcem se morajo zateči v varno hišo in se spoprijeti z novim življenjem. Težave pa ima tudi v šoli, saj se nanjo spravi sošolka. A glavna junakinja se ne da kar tako. Upre se in zaveznike najde tudi med drugimi sošolci.

Suzana Tratnik: Ava

Ava ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva vse kaj drugega. Zaupa se le Vesni in ta je zanjo ves svet. Avina mama je pijanka, njen zadnji fant je bil narkoman, doma živi v hudem zanemarjenju in revščini, neredko gre spat lačna. Potem pa se nekega dne mama ne vrne domov in prepuščena je sama sebi, skriva se pred vsemi, dokler je v roke ne dobi njena nasilna babica …

Za “starejše” mlade

Tina G. Gorenak: Najti ljubezen

Prvenec znane igralke in komičarke Tina G. Gorenjak se bere kot mešanica stand up komedije in zaupnega pogovora s prijateljico, v katerem avtorica razkriva svoje prigode v iskanju ljubezni. To je zgodba po resničnih dogodkih, v katerih se igralkina doživetja prepletajo skozi različne like. V prigodah nje in njenih prijateljev se boste zagotovo našli vsi, ki ste kdaj iskali ljubezen. Partnersko in do samih sebe. To je knjiga o ljubezni, prijateljstvu in upanju.

Vida Igličar: Vse je v redu

Knjiga govori o spoprijemanju s strahovi. Z osebno pripovedjo ponuja vpogled v življenje s tesnobo, po izgubi in izgorelosti. Bralce z besedili, ilustracijami, navdihujočimi mislimi, nasveti in terapevtskimi vajami usmerja k zaupanju in hvaležnosti za vse dobro okoli nas.

Mojca Širok: Praznina

Mojca Širok v svojih delih redno predstavlja korupcijo kot zmes med politiko in kriminalom proti kateremu nimamo moči, proti temu se ne borimo, se le prilagodimo. Knjiga Praznina govori o tem, kako so v Bruslju, prestolnici Evrope dodeljevali postpandemične olajšave. Gre za zaključno knjigo trilogije.

Suzana Zagorc: Ne me silit, da ti lažem

Roman je postavljen v kontekst sodobnega življenja dveh v številnih pogledih uspešnih prijateljic, obeh na pragu let, ob katerih se zaveš, da čas in energija nista neomejeni, da stvari, ki jih želiš uresničiti, ne boš mogel vedno znova prelagati nekam v prihodnost, pogosto pa se srečaš tudi s spoznanjem, da je tvoj temeljni projekt – partnerstvo – na preizkušnji. V romanu se hkrati dogajata dve diametralno nasprotni zgodbi, ki ju povezujejo dialogi obeh prijateljic. 

Irena Svetek: Črni princ

Svetkova je lani s kriminalko Črni princ dopolnila prva dela trilogije. V Sadinji vasi v mlaki krvi najdejo žensko truplo, »videti je bila kot brezoblična gmota mesa. Njen obraz je bil tako zdelan od udarcev, da od njega ni ostalo nič«. Vse kaže, da je bila žrtev pretepena do smrti, medtem pa se v trboveljski bolnišnici prav tako znajde hudo pretepen in potolčen cvetličar. 

Maruša Padar: Zase in zate

Knjiga oziroma zbirka Zase in Zate je prva zbirka mlade, 26-letne avtorice. Posebnost knjige je, da je obojestranska, kar pomeni, da ima dve naslovnici in se na polovici obrne. Na vse skupaj 204 straneh lahko prebiraš poezije in misli o življenju, občutkih, skrbi zase, mentalnem zdravju, ljubezni in odnosih. Knjiga je nastala zato, da jo lahko iz svoje knjižne police primeš kadarkoli, ko to začutiš.

Eva Mahkovic: Toxic

Knjiga Toxic je po avtoričinih besedah »avtofikcija, dnevnik, koledar, glitter, tema, roza, kri, veliko resnice, veliko laži, jaz, prava in izmišljena čustva, fantazije, tesnoba, sanje in umor«. Sestavljena je iz prologa in osmih delov, ki vsak zase, predvsem pa skupaj, pokažejo »performiranje osebe Eva Mahkovic«, ki ves čas kot refren ponavlja, da je lahko oseba hkrati toliko različnih stvari. 

Podprite slovenske avtorice. Vabljeni k branju!