Angažiraj se / Mladinsko delo

Največje mladinsko soočenje “Tvoja odločitEU”

14. 5. 2019 avtor: Mladinska mreža MaMa

V ponedeljek, 13. maja 2019, je v dvorani ljubljanskega Kina Komuna, potekalo največje mladinsko soočenje kandidatov in kandidatk za poslance in poslanke v Evropskem parlamentu, z naslovom Tvoja OdločitEU! Pri organizaciji soočenja je sodelovala tudi Mreža MaMa, skupaj z Inštitutom za politični menedžmentMladinskim svetom SlovenijeDijaško organizacijo SlovenijeŠtudentsko organizacijo Slovenije in Evropsko mladinsko kartico.

Ker nas do volitev ločita le še slaba dva tedna, so v mladinskem dialogu tokrat soočili 14 kandidatov in kandidatk, ki kandidirajo na tokratnih volitvah, mladi pa so lahko prisluhnili njihovim predstavitvam in predlogom za izboljšanje položaja mladih v Evropi.

V prvem delu srečanja so kandidati našteli prednostna področja, ki jih bodo njihove stranke naslovile v svojih programih. Vsebina soočenja je bila socialna varnost mladih v Evropski uniji, spremembe na trgu dela, porast digitalizacije in prekarizacije trga dela, ki gotovo prinašajo nove izzive, s katerimi se soočajo mladi na poti v odraslost. Ker je ukrepanje na evropski ravni na tem področju ključnega pomena, so kandidate povprašali po konkretnih predlogih in ukrepih za boljše pogoje mladih na trgu dela. Mojca Erjavec (NSi) je najprej izpostavila zaskrbljujoče trende na področju izseljevanja mladih, t.i. bega možganov. Pravi, da moramo “znanje dobiti nazaj, da lahko Slovenijo peljemo naprej”, pri čemer izhaja iz svoje lastne izkušnje študija v tujini. Za zmanjšanje prekarnega dela mladih bi bilo po mnenju Gregorja Periča (SMC) potrebno poenotenje zakonodaje na evropski ravni, po besedah Ane Štromajer (Levica) pa tudi sprejem EU listine socialnih pravic, ki bi določala minimalne standarde na področju zaposlovanja.

Drugi vsebinski sklop je bila okoljska problematika, ki je v luči nedavnih podnebnih štrajkov nedvomno tema, ki je mladim blizu. Politika Evropske unije je na tem področju sicer napredna, a še vedno ne dovolj. Po mnenju Gorazda Pretnarja (Zeleni Slovenije) bi moralo naše gospodarstvo postati bolj samooskrbno in s tem okolju bolj prijazno. Irena Joveva (LMŠ) je izpostavila, da podnebne spremembe niso le problem Evrope, temveč problem vsega sveta – okolje ne pozna državnih meja. Pri ukrepanju na tem področju bo potrebna bolj proaktivna Evropa, ki bo v prihodnje več naredila na tem področju. Pomembna ugotovitev, do katere smo prišli je tudi ta, da se bodo morali posamezniki v prihodnje vprašati, kako lahko prispevajo k bolj učinkovitemu in okolju prijaznemu planetu.

V sledečem tretjem tematskem sklopu so kandidate in kandidatke pozvali, da se opredelijo do različnih scenarijev prihodnosti Evropske unije v strukturnem smislu, ki so določeni v Beli knjigi o prihodnosti Evropske unije. Tukaj so bila mnenja deljena. Nekateri kandidati se bolj zavzemajo za federativno ureditev unije in nacionalno suverenost posameznih članic unije, drugi pa za večje povezovanje unije in držav članic.