EU zadeve / Mladi z manj priložnostmi

Obisk norveške delegacije v Sloveniji

21. 9. 2023 avtor: Mladinski svet Slovenije
banner

Septembra je Mladinski svet Slovenije v sklopu projekta ‘’PreseNEETi se!’’ obiskala delegacija osmih norveških predstavnikov, ki so obiskali Celje, Ljubljano in Maribor. 

Prvi dan je norveška delegacija obiskala knežje mesto Celje. Razveselili smo se norveškega obiska, ki so ga vrnili iz organizacije From Victim to Warrior, ki smo jo v okviru projekta PreseNEETi se lani novembra obiskali na Norveškem. Osmim predstavnikom omenjene organizacije in Občine Hå smo predstavili delo z mladimi s težavami v duševnem zdravju in takimi, ki jim ustaljeni sistem ni pisan na kožo, ki ga izvajamo različne domače organizacije in inštituti. Spoznali so delo Ljudske univerze Celje, se srečali z mladimi v programu PUM-O+, obiskali Inštitut Vir in se navdušili nad programom To sem jaz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

V sredo smo jih popeljali v slovensko prestolnico, kjer smo jih gostili predstavniki MSS. Obiskali smo sedež Slovenske Filantropije ter Skupnosti center Borc, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Mladi zmaji. V sredo, 13. septembra, smo dan začeli z obiskom Slovenske Filantropije, kjer nam je Tjaša Arko na kratko predstavila delovanje filantropije, projekt MINT in ostale aktivnosti, ki jih izvajajo na področju mladih, prostovoljcev in integracije migrantov. 

V drugem delu smo obiskali Skupnostni center Borc v Kašlju, kjer smo sprva prisluhnili Evi Kotnik, ki je predstavila delovanje MSS in naših aktivnosti na področju dela z mladimi z manj priložnostmi in na področju mentalnega zdravja mladih. Sledila je predstavitev Maje Mojškerc, ki je predstavila delo javnega zavoda Mladi zmaji in primer dobre prakse (Borc) pri delu z mladimi (in ostalo skupnostjo) v odmaknjeni mestni četrti s socialno slabše pozicionirano populacijo. Celoten obisk je potekal v prijetnem, sproščenem in zelo informativnem vzdušju. Popoldanski čas so obiskovalci izkoristili za ogled prestolnice. Gostujoči, ki so predstavniki lokalnih odločevalcev in nevladnih organizacij na Norveškem, so izrazili veliko zadovoljstvo s predstavitvami, programom in celotnim obiskom Slovenije.  

Zadnji dan pa so si naši gostje ogledali še štajersko prestolnico – Maribor. Karolina Babič in Katja Sreš iz Univerze v Mariboru sta predstavili socialno podjetništvo. Potekala je tudi delavnica za obdelavo vtisov in razmišljanje o samem obisku. Dan pa smo zaključili s pogostitvijo in prijetnim druženjem. 

S projektom “PreseNEETi se!” si prizadevamo celostno opolnomočit in socialno aktivirati mlade, ki niso zaposleni, se ne izobražujejo ali usposabljajo (NEET) ter jih vključiti nazaj v družbeno in delovno okolje. S ciljem vzpostavitve podpornih storitev za osebe NEET, projekt naslavlja sistemske rešitve za izboljšanje njihovega izobraževanja in vključitve na trg dela.