Organizacije za mlade

Obnova in posodobitev mladinskega kulturnega kluba eMCe plac

11. 12. 2020 avtor: Mladinski center Velenje

V prostore današnjega Kluba eMCe plac so se mladi naselili leta 1996, ko jim je Mestna občina Velenje na njihovo pobudo odstopila prostore zadaj Rdeče dvorane. Ideja o nastanku je prišla predvsem iz potrebe po alternativnem mladinskem klubu, kjer bi lahko mladi kvalitetno preživljali prosti čas. Mladinski center je takrat že začel razvijati programe na področju mednarodne mobilnosti mladih in na socialnem področju, obenem pa v istem prostoru izvajal kulturne in zabavne prireditve. Do konca devetdesetih let je bilo izvedenih že več kot 90 koncertov. Prva je na odru stala kultna velenjska rock’n’roll skupina Res Nullius, za njimi pa še mnogi drugi – Majke, Demolition group, Kaoz, The Stroj, Hladno pivo, itd. V tem času so velenjčani orali ledino in ustanovili prvi mladinski center kot javni zavod v Sloveniji, spletli močno lokalno mrežo ter se začeli povezovati, sodelovanje pa se je ohranilo vse do danes.  

Prostori v velenjski Rdeči dvorani so se s selitvijo Mladinskega centra Velenje sprostili in takrat je nastopil čas svežih idej in novih načrtov. Skupaj so jih zasnovali ključni akterji na mladinski sceni: Mladinski center Velenje (MC Velenje), Šaleški študentski klub (ŠŠK) in Mladinski svet Velenje (MSV). Edinstven produkt tesnega, a neodvisnega sodelovanja, je ustanovitev Zavoda eMCe plac v letu 2008, z namenom, da izboljša kvaliteto življenja mladih na različnih področjih.

Zavod eMCe plac je upravljanje kluba prevzel konec leta 2010 in od takrat skrbi za kader, za nenehen razvoj kluba, pripravo programa in organizacijo prireditev, ter izvajanje gostinske dejavnosti, sodeluje z drugimi mladinskimi organizacijami in društvi, tako pri organizaciji in tehnični izvedbi projektov kot pri prijavah na občinske, nacionalne in evropske razpise. Do danes je v teh prostorih delalo več kot 300 natakarjev in dežurnih, 400 programsko sodelujočih, 100.000 obiskovalcev, izvedlo se je več kot 600 koncertov, številnih znanih in še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev, 200 galerijskih razstav, 1.500 klubskih večerov in še več drugih mladinskih programskih vsebin. 

Od samega začetka do danes so dobrodošli pri soustvarjanju programa, uresničevanja lastnih idej in izobraževanja, pomembno vlogo pa imajo pri vizualni podobi kluba, tako zunanji kot notranji. 

Mladinski delavci in študenti so se odločili, da bodo zavihali rokave in razmere, ko ne morejo izvajati dogajanja v živo, izkoristili za obnovo in posodobitev kluba, ki se bo razdelila na dva dela – funkcionalni in vizualni. Mladi bodo vključeni v obe delovni skupini, saj bodo skušali večino dela opraviti sami, tako zaposleni v Mladinskem centru Velenje, kot dijaki in študenti, z delno prostovoljskimi in delno plačanimi urami, saj se zavedajo, da v tej krizi ni veliko dela, ki bi ga lahko opravljali preko napotnic. 

 V vizualno ekipo sta vključeni dve študentki, prva je študentka unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, druga študira na Fakulteti za dizajn in dijak, ki obiskuje Umetniško gimnazijo Velenje – likovno smer. Vodilo je, da si prostor mladi preuredijo in preoblikujejo po svoje in da bo torej njihov umetniški izraz odraz te generacije, hkrati pa, da se ohrani duša kluba, ki je namenjen vsem in kjer so dobrodošli vsi. 

V načrtu imajo med drugim posodobitev gostinskega dela kluba, modernizacijo šanka, uredili bodo prostore za tonske mojstre in lučkarje, prepleskali in novo poživili stene, uredili toaletne prostore, kupili nekaj nove opreme, uredili zunanjo okolico in ekološki otok. 

Projekt prenove je skrbno zasnovan, če se bo uresničil v celoti pa bo odvisno od finančnih zmogljivosti. 

V vsakem primeru vas ob ponovnem odprtju mladinskega kulturnega kluba eMCe plac čaka presenečenje! 

Vir: Mladinski center Velenje