Kmetijstvo

Od njive do krožnika: ekološko pridelana hrana

4. 8. 2023 avtor: Uredništvo
platnena nakupovalna vreča in zelenjava

Zavesten pristop k prehranjevanju in izbiri živil ne spodbuja le vašega dobrega počutja, temveč tudi pomaga pri ohranjanju občutljivega ravnovesja našega okolja.

Zakaj uživati ekološko pridelano hrano?

Uživanje ekološko pridelane hrane ima lahko več prednosti za posameznike in za okolje. Takšna hrana je manj izpostavljena pesticidom, kar zmanjšuje tveganje uživanja škodljivih kemikalij, hkrati pa pesticidi ne onesnažijo tal, vode in zraka, s čimer ekološko kmetijstvo zmanjšuje splošni vpliv kmetijstva na okolje. Zaradi naravnega načina pridelave ima eko hrana na voljo dovolj časa, potrebnega za optimalno rast in razvoj. Tako dozori na naraven način ter vsebuje mnogo hranilnih snovi, ki ji dajejo primerno teksturo in poln okus. Ekološko kmetovanja pa pogosto vključuje tudi bolj humane prakse reje živali, saj jim zagotavlja več prostora za gibanje, dostop do zunanjih površin in boljše življenjske pogoje.

V sistemu ekološkega kmetovanja je zagotovljen nepretrgan in transparenten nadzor nad pridelavo in predelavo teh pridelkov oziroma živil »od njive do krožnika« in tako zajamčena večja varnost tistim potrošnikom, ki se za takšne pridelke oziroma živila odločijo.

Poleg tega je, za zmanjšanje vpliva na okolje, pomembno tudi, da kupujemo lokalno pridelano hrano, saj tako zmanjšamo vpliv prevoza na okolje in spodbujamo bolj trajnostni prehranski sistem, poleg tega pa s tem podpremo lokalne kmete in skupnosti.

Kako prepoznati ekološko pridelano hrano?

Ekološke kmetijske pridelke oziroma živila, ki se tržijo v Sloveniji, se označujejo z enotno označbo ekološki in to le potem, ko je bil kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano oziroma predelano v skladu s Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. Pri označevanju kmetijskih pridelkov oziroma živil je obvezna uporaba evropskega logotipa. Poleg označbe ekološki se lahko uporabljajo tudi okrajšave kot sta „bio” in „eko”. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na svoji spletni strani objavilo tudi spletni iskalnik ekoloških certifikatov.

Znak ekološko zagotavlja, da:

Da bo ekološka hrana na vašem krožniku tudi lokalna

Obiščite zemljevid slovenskih ponudnikov hrane v vašem okolju, na katerem lahko hrano iščete po različnih kategorijah in kriterijih. Najdete ga tukaj.

Več informacij o ekološkem kmetovanju in ekološko pridelani hrani pa najdete tukaj, na portalu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Naša super hrana.

Vir: Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Naša Super hrana