Kultura

Odmevi razstave: »Nežine slike na platno«

3. 10. 2023 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

29. avgusta 2023 je v Mladinskem centru Zagorje ob Savi pokalo od svežine, raznolikosti, izrazov navdušenja, veselja in podpore. Odvijala se je prisrčna otvoritev razstave likovnih del. Neža Prašnikar, mlada umetnica, je s svojimi slikami z naslovom »Nežine slike na platno« očarala več kot 40 obiskovalcev, saj gre namreč za najbolj obiskano razstavo v prostorih mladinskega centra.

Petnajstletna Neža je nadobudna umetnica iz Zagorja ob Savi, ki se že deset let posveča ustvarjanju. Njen navdih izvira iz ljubezni do živali, svojo likovno nadarjenost pa Neža vztrajno nadgrajuje. Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju »Jaz, umetnik«, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla odlično 2. mesto v svoji kategoriji, skupaj z mentorico Tatjano Alauf Veteršek iz OŠ dr. Slavka Gruma, šole s prilagojenim programom.

V pogovoru o razstavi je Neža povedala, da je nad razstavo navdušena, prav tako je vesela podpore sorodnikov in prijateljev. Poudarila je, da je s to izkušnjo pridobila novo motivacijo za nadaljnje slikanje na platno. Nežina zgodba nas uči, da podpora mladim talentom ni le lepa gesta, temveč tudi nujnost, ki omogoča odkrivanje mladih talentov in bogati naša življenja z njihovo ustvarjalnostjo.

Naj poudarimo, da Nežina razstava ne predstavlja zgolj njenih del, temveč izpostavlja pomembnost prostorov, ki so odprti za mlade. Prostori, kot je Mladinski center Zagorje ob Savi, igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju priložnosti za mlade talente. Njihova dela nas spomnijo, da umetnost ne pozna starostnih in drugih omejitev in da je izraz človeške globine nekaj, kar je vedno vredno odkrivati. Mladi prinašajo sveže ideje, raznolikost izražanja ter iskrenost, ki je včasih pogrešana. Ti prostori pa niso zgolj destinacija za umetnost, temveč so tudi izjemno pomembni za izražanje identitete, razvoj socialnih veščin in oblikovanje občutka pripadnosti. Podpora in negovanje takšnih prostorov pa so ključni za bogatenje življenja celotne skupnosti.