Organizacije za mlade

Originalni in navdušeni

19. 3. 2021 avtor: Uredništvo

6. marca se je več kot 500 animatorjev družilo na spletnem Pomladanskem srečanju animatorjev Oratorija 2021. Na srečanju, ki bi se v normalnih okoliščinah sicer zgodilo v živo v šestih krajih po Sloveniji, so se združili in povezali animatorji iz vse Slovenije. Spoznali so se z oratorijskim priročnikom, ki ga zagnana ekipa ustvarja že od prejšnje pomladi. Dobili so tudi vpogled v ozadje zgodbe o letošnjem glavnem junaku Carlu Acutisu.

Mladi fant iz Milana je do svojega 15. leta živel vero v polnosti in našel prijazno besedo za vsakega, od brezdomca do priseljenca, za katere se drugi ljudje niso zmenili. Njegovo mlado življenje je leta 2006 v štirinajstih dneh ugasnila levkemija, njegov spomin in duh pa živi še naprej. V obliki vseh, ki nadaljujejo njegovo delo. Tudi na njegovi spletni strani z zbirko evharističnih čudežev

Animatorji so zaplesali in zapeli tudi ob himni letošnjega oratorija, ki sta jo napisala mlada ustvarjalca Klara Uršič in Blaž Pirnat. Udeleženci so uporabno znanje pridobivali tudi na delavnicah, kjer so obravnavali vse od katehez za različne starosti, pripravo spletnih srečanj, se učili o osnovah oratorija, še globlje spoznavali Carlovo življenje in vadili praktične veščine.  Animatorji so pozitivni in polni upanja, da bodo lahko poleti vso to znanje uporabili za pripravo odličnih oratorijev po vsej Sloveniji. 

Kot že tradicionalno je bila tudi letošnja oratorijska himna izbrana na natečaju, ki vsako leto privabi k sodelovanju več mladih ustvarjalcev. Letos so pri Oratoriju Slovenija prejeli kar 16 pesmi, ki jih je presojala strokovna komisija. Izbrala je živahno, melodično in besedilno bogato pesem z naslovom Originalen semHimna je bila februarja studijsko posneta, mladi pa so zanjo pripravili in posneli tudi koreografijo za petje z otroki.

Več o Carlu Acutisu si lahko preberete tukaj.  .

Vir: Oratorij Slovenija