Okolje in trajnost

Pestro dogajanje v Idriji ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

6. 12. 2023 avtor: Mladinski center Idrija
stojnice

Med 20. in 24. novembrom smo se akciji pridružili tudi v Idriji s projektom Za Panucat, katerega cilj je ozaveščanje lokalne skupnosti o načinih zmanjševanja odpadkov.

Mladinski center Idrija je v partnerstvu s Komunalo Idrija in mestno dnevno sobo Pr’ Golitu sodeloval v projektu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO). ETZO je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Projekta se vsako leto udeležujejo različni deležniki iz vse Evrope, ki izvajajo lastne projekte za promocijo treh ključnih konceptov: zmanjševanje odpadkov, ponovna uporaba izdelkov ter recikliranje materialov. 

Delavnice ponovne uporabe in film o mladih, ki se zavzemajo za prihodnost

Skozi cel teden smo občane na različne načine osveščali o zmanjševanju odpadkov. Dijakom Gimnazije Jurija Vege smo v sodelovanju s Filmskim gledališčem Idrija predvajali film Večje od nas. Ta je prikazal mlade aktiviste, ki se borijo za človekove in okoljske pravice po vsem svetu.

Pod vodstvom Urške Pirc smo izvedli ustvarjalno delavnico izdelave nahrbtnikov iz odpadne cerade. Naslednji dan pa smo pod mentorstvom Sonje Mlakar s šivanjem poljubnih vzorcev na vrečke ustvarjali edinstvene izdelke. S tem smo želeli dokazati, da lahko iz odvečnih materialov nastane nekaj lepega in obenem uporabnega, kar nosi večjo vrednost kot hitri nakupi v trgovinah.  

Tržnica in malica brez odpadkov

Raznolike predmete in oblačila, ki jih je donirala lokalna second hand trgovina Indigo ter občani, smo po simbolni ceni prodajali na tržnici brez odpadkov. Z akcijo smo želeli preprečiti, da bi uporabni predmeti romali na smetišče. Med obiskovalce, ki so prinesli svoje posode za malico, smo razdelili sto brezplačnih porcij malice in tako Idrijčanom omogočili, da so v petek malicali brez odpadkov. 

Vzporedno s tržnico so potekale ustvarjalne delavnice, kjer so obiskovalci s pomočjo šivalnega stroja iz odpadnega tekstila ustvarjali svoje edinstvene denarnice, elastike za lase in darilne torbice.

Za zaključek bi se radi zahvalili vsem, ki ste sodelovali pri projektu Za Panucat, in tudi vsem, ki ste se pridružili delavnicam in tržnici na Mestnem trgu ter s tem podprli našo iniciativo. Vaša prisotnost je jasno pokazala zanimanje za trajnostne pristope, kar pomeni, da smo že korak bližje trajnostnemu načinu življenja v Idriji. Hvala vsem!