Vključenost

Petra Stipanič: “Želimo si, da mladi dosežejo svoj potencial “

10. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Nadaljujemo s pogovori aktivnih mladih, ki so dejavni v organizacijah v tujini. Tokrat predstavljamo pogled in izkušnje Petre Stipanič, ki trenutno zastopa Svetovna organizacija skavtinj (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), del katere je tudi Združenje Slovenskih Katoliških Skavtinj in Skavtov. Njena vloga v organizaciji je njen  strateški vidik, sodeluje pa tudi v Evropskem odboru omenjene organizacije. 

Kako bi opisala svojo organizacijo? 

Skozi “igre” skavtstva preko neformalnega učenja, pri kateri mladi pridobivajo veščine za življenje in službo, skrbimo predvsem za opolnomočenje mladih v varnem okolju, da pridobijo glas in samozavest zagovarjanja o temah, ki jih neposredno tičejo. Želimo si, da mladi dosežejo svoj potencial in postanejo odgovorni člani družbe.

Kaj počneš v organizaciji, kakšne so tvoje naloge? 

Sodelujem v odboru na Evropski ravni skupaj z drugimi petimi dekleti, kjer izpolnjujemo strateške cilje, ki nam jih člani dodelijo na Evropski konferenci, to je vsake 3 leta. Zelo enostavno rečeno skrbimo za finance regije in pomagamo voditeljem, ki so del državne ravni z mentorstvom, izobraževanjem, oblikovanjem organizacije, organiziramo srečanja, delavnice in treninge za voditelje na teme, ki zanimajo naše člane. Smo nekakšen hub za vse naše evropske člane. Želimo jih povezati ter dati možnost mednarodne izkušnje in izmenjave dobrih praks. Princip skavtstva in taborništva je podoben po celem svetu. Voditelji potem to znanje pridobljeno na Evropski ravni prenesejo v svoje skupine po posameznih državah, da ga uporabljajo pri delu z otroci in mladimi. 

Kaj so ti mladinske organizacije prinesle? 

Čut odgovornosti do sočloveka, pogum in samozavest v življenju na splošno, ter prijateljstvo po celem svetu. Predvsem pa razmišljanje o stvareh okoli sebe in konkretno kako ukrepati, da bomo narediti svet boljši. 

Katere kompetence si s tem pridobila?   

Pridobljene kompetence bi lahko naštevala v nedogled, ampak veliko teh sem pridobila že prej, kot voditeljica v Sloveniji. Skavtstvo me je ustvarilo v žensko, kot sem danes in mi dalo veliko več kot karkoli drugega v življenju. Resnično me je oblikovalo v to, kar zagovarjam in delam danes. Izpostavim pa lahko kompetence javnega nastopanja, dela v timu ali samostojno, odvisno od situacije, pisanje in izvajanje projektov in zagotavljanje oziroma zbiranje finančnih sredstev (fundraising). Moja najbolj močna kompetenca, ki sem jo pridobila, je vodenje, ampak vodenje na način, da kot voditelj izvabiš iz ljudi tisto največ, kar zmorejo in hkrati veš, da nisi strokovnjak na nekem področju, zato daš drugim priložnosti, da blestijo in se pokažejo. Naučila sem se seveda veščin prostovoljstva, kar ni tako enostavno ali samoumevno v nas; da nekaj narediš za druge brez, da bi zahteval karkoli nazaj. Še posebno v sedanjem globalnem svetu, ki zagovarja individualizem. In seveda, znam narediti ogenj (nasmeh).

Zakaj mladim priporočaš, da so aktivni v mladinskih organizacijah? 

Ker pridobiš znanja, ki ti jih formalno izobraževanje in sistem ne moreta dati. Gre za učenje skozi delo in svet lahko izkusiš na drugačen način. V mladinskih organizacijah smo v varnem prostoru, kjer lahko resnično rasteš, se izražaš in odkrivaš samega sebe.

Vir in foto: Mladinski svet Slovenije