Šport

“Plezalna stena je ‘top’ pridobitev!”

31. 5. 2023 avtor: Mladinski center Šmartno ob Paki
nova plezalna stena v MC Šmartno

V četrtek, 25. maja 2023 – na nekdanji dan mladosti, so pod kozolcem pri Mladinskem centru Šmartno ob Paki uradno odprli novo športno-rekreacijsko pridobitev – balvansko plezalno steno.

Ideja o plezalni steni se je že nekaj časa razvijala na osnovi predlogov mladih in pobud članov planinskega društva, sama panoga športnega plezanja pa se v Sloveniji v zadnjih nekaj letih strmo vzpenja po lestvici razvoja in priljubljenosti. Zelena luč za realizacijo je posvetila s skupnim projektom občin območja LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline »Za aktivnejši jutri«.

Nizka oz. balvanska plezalna stena je visoka 3 m in široka 10,6 m, s previsnostjo do 1,2 m, kar znese skupaj 37 m² efektivne plezalne površine. Stena stoji na prostem in kot taka nudi najenostavnejši dostop do plezanja, za varnost v primeru padca pa v takem primeru poskrbi varovalno območje s pranim prodcem.

Dan je bil krasen! Še več – bil je kot naročen za začetek nove, optimistične, sodelovalne in povezovalne zgodbe. Slavnostno odprtje, ki ga je povezovala Lara Podgoršek, je potekalo na nekdanji dan mladosti – 25. maja. Za energičen uvod sta poskrbeli hip hop plesalki Mariela in Ema iz M-Dance studia. Zbrane sta nagovorila in optimistične besede novi pridobitvi na pot namenila župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar in predstavniku Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Jernej Gračner.

Slavnostni prerez traku
Plezalna stena pod kozolcem MC Šmartno ob Paki

Ob zaključku uradnega dela je čast prvega plezanja pripadla domačinki plezalki Lizi Kovač, otvoritveni trak pa so prerezali župan Janko Kopušar, v. d. direktorice MC Šmartno ob Paki Mirjam Povh in predsednik domačega planinskega društva Zoran Predolnik.