Mobilnost mladih / Zdravje

“Pod soncem in dežjem: Moje potovanje raziskovanja duševnega zdravja mladih”

29. 6. 2023 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj
Dogodek Mental Health in Youth Work

Pod okriljem Centra interesnih dejavnosti Ptuj in Movita, nacionalne agencije v programih Evropske unije (EU) na področju mladine, sem dva dni preživela na dogodku Mental Health in Youth Work: Inspirational Event na Portugalskem, posvečenem duševnemu zdravju mladih, kjer sem se povezala z ljudmi z različnih koncev sveta. Ko smo ugotovili formalnosti in se spoznali, je uvodno predavanje postavilo temelje za dogodek. Skozi team building aktivnosti smo nadgradili ta prvi stik in zgradili močne vezi.

Potem smo se osredotočili na različne individualne pristope k delu z mladimi na področju duševnega zdravja skozi delavnice, med katerimi sem se odločila obiskati “Overkop” delavnico. Na delavnici smo spoznavali meje osebnega prostora, pogovarjali smo se, kako se približati mladim in kako jih vključiti kot aktivne uporabnike in sodelavce pri ustvarjanju programov v mladinskih centrih ali drugih organizacijah. Popoldne je bilo namenjeno “otokom učenja”, kjer smo se posvetili različnim temam, tudi uporabnosti tehnologij umetne inteligence (AI) na področju duševnega zdravja. Uporaba AI tehnologije je bila predstavljena na področju motenj pozornosti. Tega dne smo zvečer skupaj spustili nazaj v naravo tri rešene lesne sove, kar je bilo zame zelo ganljivo.

Drugi dan konference smo se poglobili v težje teme. Na delavnici “Girls have weaker mental health than boys” ali “Punce so šibkejšega duševnega zdravja kot fantje” smo se posvetili nekaterim provokativnim temam in načeli pomembne razprave. V razpravah je bil vedno prostor za odkrito izražanje mnenja brez obsojanja, zanimivo pa je bilo opazovati argumentiranje svojih odločitev, saj je marsikdo tekom razprave tudi spremenil svoja stališča. Nato so se odprli “open learning spaces”, kjer smo obravnavali teme, kot so travme, prepoznavanje izgorelosti, zvočna meditacija in drugo.

Sledilo je plenarno predavanje o prihodnosti duševnega zdravja mladih, kjer smo raziskali uporabo umetne inteligence. Organizatorji so ustvarili tudi virtualno osebo, ki je kot AI odgovarjala na naša vprašanja v povezavi z duševnim zdravjem mladih. Bilo je razburljivo, a hkrati zaskrbljujoče, kakšni izzivi nas čakajo na področju dela z mladimi.

Dogodek Mental Health in Youth Work
Dogodek Mental Health in Youth Work

Konferenca je skozi celotno trajanje ohranjala tematsko vez z vremenom, kar je vodilo do globokih samorefleksivnih vprašanj, kot so: Kako bi se opisal, če bi se moral opisati kot vreme? Kaj najraje počnete, da se počutite bolje na duševno deževen dan? Kateri je dežnik, ki te varuje, ko se zlije hladen novembrski dež prav nate? Ali lahko mladinsko delo posije sonce v življenja mladih? Če da, kam naj zapiha veter sprememb? Kaj bi morali storiti odrasli, da bi mlade bolje podpirali?

Kot študentka socialnega dela sem zaključila ta dvodnevni dogodek z globokim občutkom samorefleksije in obljubo, da bom nadaljevala svoje delo na področju duševnega zdravja mladih. Dogodek je pripomogel k širjenju znanja o duševnem zdravju mladih, prav tako pa k izboljšanju mojega osebnega duševnega zdravja. Zgodba o morski zvezdi, ki sem jo slišala, mi je dala upanje, da vsaka majhna sprememba lahko vpliva na življenje posameznika. Kako sem vplivala na tega posameznika? In kaj lahko storim, da bi podprla več mladih, kot sem jaz?

Udeleženka in avtorica reportaže: Eva Poplatnik
Foto: Karmen Murn