Kultura

Podmladek Photobooth

31. 7. 2023 avtor: Mladi zmaji
podmladek photobooth

V petek, 26. maja, je galerija Portal 2-7-7-7-8 otvorila novo sezono razstav. V govorilnici se je predstavil umetniški kolektiv Podmladek, katerega člani že 6 let delujejo na presečišču ilustracije, slikarstva, grafike, fotografije, videa, animacije ter grafičnega oblikovanja.

S skupnim razstavljanjem in izdajanjem publikacij želijo svoja dela kolektivno predstaviti širšemu občinstvu. V letih 2017 in 2018 so se predstavili v obliki samoiniciativne pop-up razstave kot del Dneva Križevniske ulice v Mini teatru Ljubljana, v letih 2019 in 2020 v sklopu festivala Dobimo se pred Škucem in s samostojnima razstavama v Galeriji Škuc v Ljubljani ter leta 2021 z razstavo v galeriji Media Nox v Mariboru.

S tokratno razstavo se je telefonski govorilnici spremenila primarna funkcionalnost. Kolektiv nam je s predelavo in preobrazbo zunanjosti ponudil izkušnjo fotografiranja v fotografskem boksu. Sedenje in čakanje kot oblika participacije sta nas nagradila: pritisk gumba nam je podaril umetniško delo; portret.

Natisnjen portret zavzame nepričakovano trenutnost – izzid je prežarčena realnost, preskok med digitalnim in analognim. Sodelujoči umetniki s portretiranjem iščejo unikatno izraznost, v prejeti tiskovinihumorno najdete novo identiteto.

Vsak od članov kolektiva je za goste ustvaril nekaj podob, katere lahko zaradi avtorstva istočasno beremo tudi kot avtoportrete.

Predstavniki individualno produkcijo na igrive načine povezujejo s skupinskimi hepeningi. Trenutno kolektiv šteje osem članov in šest let. Tjaša Cizej, Jaka Juhant, Ema Kobal, Petra Korent, Klara Kracina, Neo Noir, Sangara Perhaj in Urša Rahne so poleg otvoritve ob galeriji priredili še spektakel ob praznovanju šestega rojstnega dne. Uniformirani z rojstnodnevnimi stožčastimi klobučki so pripadniki kolektiva obiskovalce pogostili s tortami in limonadami.

Osvežen izgled zunanjosti z eksplozijo karirastih vzorcev je kot nalašč podprl karnevalsko stanje. Eksperimentalni in zvočno dovršeni dj-seti Jake, Nea in Urše so spremljali fotografiranje gostov pri poziranju ob novo-pridobljenih tiskanih preobrazbah. Stojnica polna izdelkov je čakala na prodajo razglednic, porednih risb, stripov, zine-ov, ilustracij, raznobarvnih printov in keramike. Ob vtiku roke v darilni žakeljček od omenjene mize ni nihče odšel praznih rok, od sosednje nihče lačen.

Z vselej eksperimentalnim pristopom in humornostjo je Podmladek zaključil svoj razstavljalni mesec. Ob refleksiji se nam v mislih naslika poletno-piknikaško vzdušje, radodarno obdarovanje in oklobučena pasja družba.

Tudi v prihodnje bodo v galeriji Portal 2-7-7-7-8 (ig: @potal27778) na ogled razstave, ki jih kolektivno kurirajo: Lene Lekše, Maruša Uhan in Miha Frangež. Portal obljublja prežarčenost umetnosti na Špico hierarhije potreb!