Aktivno državljanstvo / Okolje in trajnost

Podnebni štrajk: “Najpomembnejši dan na svetu!”

15. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Danes, 15.3.2019 potekajo Podnebni štrajki mladih za podnebno pravičnost za vse. Mladi poudarjajo, da je njihov protest zgolj začetek.

Protesti potekajo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku, po svetu pa v več kot 1.300 mestih v skoraj 100 državah sveta.  Pri tem v gibanju Mladi za podnebno pravičnost poudarili, da je njihov protest zgolj začetek.

“To je zelo pomembna priložnost za nas mlade, ki nam pogosto očitajo, da smo zelo pasivni, da pokažemo, da nismo,” je za MMC dejala Gala Alica Ostan Ožbolt, ob tem pa izpostavila, da ima gibanje Mladi za podnebno pravičnost več kot 200 aktivnih članov, kar priča, da mladi mislijo resno. Dodaja še, da ne stavkajo zato, da lahko zamudijo pouk, temveč zato, da “se mladi aktiviramo, in to ni enkraten dogodek.”

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je oblikovalo pet konkretnih ukrepov, ki jih bo danes naslovilo na odločevalce v okviru “Podnebnega štrajka”. Mladi bodo imeli priložnost svoje zahteve neposredno predati predsedniku vlade Marjanu Šarcu, saj bo ta predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Ob Šarcu bo z mladimi govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Včeraj so že na Vlado RS naslovili pet konkretnih ukrepov. Za ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do 2030 in zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040 ter pospešen prehod na polnovredno, čim bolj lokalno in večinoma rastlinsko prehrano ter ukrepe za sonaravnejše kmetijstvo, predlagajo:

Po njihovih besedah so izvedljivi tukaj in zdaj. V Gibanju so glede svojih zahtev na svoji FB strani sporočili: “Za njimi stojimo in ne bomo se umaknili. Njihovo realizacijo preprečujejo ozki kapitalski interesi, zato sem moramo povezati, organizirati in boriti! Le skupaj lahko dosežemo podnebno pravičnost za vse!” so še mnenja v gibanju.

V gibanju so pozvali vse, ki bi se radi udeležili protestov, da naj se držijo pravil protesta. Morebitnim udeležencem so sporočili, naj, če nameravajo na Podnebnem štrajku piti ali uživati mamila, izvajati nasilje ali smetiti, raje ostanejo doma.

Po prvih podatkih o udeležbi na podnebnih štrajkih po Sloveniji naj bi se zbralo v Ljubljani 9000, v Mariboru in Kamniku 1000, v Kopru 600 in v Slovenskih Konjicaj več kot 200 protestnikov.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da se zavedajo, da so okoljski problemi nedvomno eno od najbolj perečih vprašanj, “zato podpiramo vse dejavnosti in aktivnosti, ki so usmerjene k varovanju okolja ter ohranjanju narave, vključno z ozaveščanjem mladih za razvijanje takšnega odnosa do narave.” Poleg tega podpirajo namen in voljo mladih, da opozorijo vse generacije na nujnost ukrepanja za zaščito narave. “Varstvo okolja mora biti skrb in odgovornost tako slehernega posameznika kot tudi družbe kot celote.” so mnenja na ministrstvu. 

Šole pozivajo k odgovornosti za izvedbo in organizacijo izobraževalnega programa ter opravičevanje izostankov učencev in dijakov. “Verjamemo, da bodo šole, v okviru upravičenosti razlogov za oprostitev navzočnosti učenca in dijaka pri pouku in drugih oblikah izobraževalnega dela, znale na pravi način umestiti tudi to odsotnost.” zaključujejo v sporočilu za javnost.

Minister dr. Jernej Pikalo je mladim na facebook profilu ministrstva včeraj sporočil, da podpira Podnebni štrajk, saj, po njegovo “mladi s tem odličnim primerom aktivnega državljanstva kažejo, da jih skrbi za prihodnost in jim ni vseeno. Mladim v petek želim vse dobro in se vam v imenu starejših zahvaljujem za vaš angažma.” 

Kaj so povedali o namenu Podnebnega štrajka mladi borci za podnebno pravičnost, si lahko ogledaš v spodnjih videih, več o dogajanju in odzivu na konkretne zahteve gibanja spremljaj na njihovi FB strani.