Organizacije za mlade

Poletje je res pokalo od sinergije in kreative!

10. 9. 2020 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline je v juliju in avgustu  z dvema terminoma Poletne šole kreativnosti postregel z raznoliki aktivnostmi in sodelovanjem med različnimi organizacijami ter posamezniki.  

Mladinski delavci so za otroke pripravili pester program in vsak dan zasnovali različne aktivnosti in tematske dneve. V sklopu zmajevega dne je otroke najprej obiskal konjiški zmaj Turističnega društva Slovenske Konjice. Sreda je bila medkulturno obarvana, potekal je dan albanske kulture. Predstavila jo je prostovoljka Kaltrina Musa v sodelovanju z udeleženkami projekta Socialna aktivacija albanskih žensk, ki ga izvaja Ljudska univerza Celje. To je bila ena od skupnih akcij mreže za medkulturno spoznavanje in sodelovanje, nad katero bdi Regionalno stičišče NVO savinjske regije Novus.

V okviru destinacijskega dne Rogla – Pohorje so se mladinski delavci in otroci skupaj odpravili na pohod čez Konjiško goro do Ribnikov Stranice, kjer jim je Niko Laznik predstavil ribogojnico. Druženje destinacijskega dne pa so zaključili na Bazenu Slovenske Konjice.  

V sklopu Erasmus+ projekta »Green sport games«, ki ga izvaja Zavod za šport Slovenske Konjice, so iz naravnih materialov izdelovali družabne igre, ki so jih nato skozi igro tudi testirali.

Mateja Rubin in Amadeja Gaber iz Centra za krepitev zdravja Slovenske Konjice sta na dan dobrih vibracij z mladimi govorili o stresu in jim predstavili različne tehnike sproščanja. Obiskali so Center ponovne uporabe Slovenske Konjice, kjer jim je Ajda Pirš predstavila njegovo delovanja, nato pa so v duhu ponovne uporabe izdelali skodelice za shranjevanje blaga in ustvarili svojo namizno igro. Pogovarjali so se o izdelavi in predelavi papirja ter iz starega papirja izdelali koše za shranjevanje pisal in kolaž portret iz časopisnega papirja.

Na dan nenasilne kulture so se otroci in mladinski delavci prelevili v stripovske risarje in risarke ter ustvarili stripe na temo medvrstniškega nasilja. Vživeli so se v različne situacije in se skozi igro vlog učili, kako ravnati ob konfliktih.

Poletna šola kreativnosti je brezplačna in je izvedena v sklopu projekta Socio – večgeneracijski center, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnosti v sklopu projekta sofinancirata tudi Občina Slovenske Konjice in Občina Zreče.
Vir in Foto: Mladinski center Dravinjske Doline