Zabava in prosti čas

Poletje za mlade v Osrednji Sloveniji in na Gorenjskem

3. 7. 2024 avtor: Špela Ferlin
festival

Osrednja Slovenija

Šola projektnega managmenta za mlade

Kdaj? 4. in 5. julija med 9.00 in 15.30

Kaj? Podjetja in organizacije se vse bolj zavedajo pomembnosti projektnega načina dela v procesih vodenja, doseganja strateških ciljev in dvigovanja konkurenčnosti podjetij.

Največja in najpomembnejša prednost praktične delavnice je, da boste spoznali vse faze vodenja projektov, ki jih predavatelj prikaže skozi mnoge primere iz prakse. Tovrsten način razlage vam omogoči lažje razumevanje, hitrejše pomnenje ter enostavnejše iskanje rešitev za lastne projekte.

V okviru te delavnice boste osvojili znanja s področja projektnega managementa, s katerimi boste s še večjo zanesljivostjo obvladovali projekte v vašem podjetju oz. organizaciji in dosegali zastavljene cilje. Predavatelj, dr. Aljaž Stare, bo s pomočjo praktičnih primerov in skozi enostavno razlago podal tako teoretične osnove, kot praktične nasvete, katere je pridobil v okviru dolgoletnega vodenja različnih projektov.

Ulični improkviz

Kdaj? 3. julija ob 21.15

Kje? Ploščad pred Figovcem v Ljubljani

Kaj? Društvo Impro vabi na ulično predstavo improviziranega gledališča Ulični impro kviz. Dogodek poteka v sklopu festivala Ana Desetnica.

Tekmovalce_ke bo (so)oblikovalo občinstvo, postavljeni pred različne naloge, občinstvo pa jim bo pri tem bodisi stalo ob strani, ali pa njihovo delo še dodatno otežilo.

Festival Dobimo se pred Škucem

Kdaj? Med 19. in 28. julijem

Kje? Društvo Škuc

Kaj? Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane.

Potekali bodo koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki, ustvarjalne delavnice, Knjižnica pod krošnjami ter Škuceva tržnica.

Gorenjska

Digitalni potep po rovih pod starim Kranjem

Kdaj? 3. julija ob 11.00

Kje? Turistično-informativni center Kranj

Kaj? Spoznali boste kako so izgledale prve naselbine, videli pomembna arheološka odkritja, zvedeli več o tem, kdaj je mesto dobilo mestne pravice, o cerkvenem središču Slovanov, o sejemskem mestnem utripu in življenju meščanov, o vodi, mostovih, o pomembnih meščanih in druge zanimivosti.

Rovi pod starim Kranjem so ena največjih kranjskih posebnosti. Čeprav so delo človeških rok, pa je v njih nastalo prav posebno naravno okolje, podobno kraškim jamam. Sem so se naselile zanimive živali, kot so jamske kobilice in netopirji in v njih nastajajo tudi čisto pravi kapniki. Odkrijte zgodbe mesta na skali, ki vam jih približamo na sodoben digitalen način.

20. obletnica filma Tu pa tam – kino na prostem

Kdaj? 3. julija ob 20.00

Kje? Moj kino Kranj

Kaj? Kultni kranjski film režiserja Mitje Okorna je leta 2004 zaznamoval Prešernovo mesto in na filmski sceni pustil močan pečat. Klub študentov Kranj vabi gledalce na osvežitev spomina na film in na pogovor z režiserjem Mitjo Okornom ter igralci Tonijem Cahunekom, Klemnom Bučanom, Mikijem Bubuljem in Adnanom Omerovičem.

Druženje z zasedbami Jet black Diamonds, Kokosy in Mrfy

Kdaj? 6. julija ob 20.00

Kje? Kolodvorska cesta 8 v Kranju

Kaj? Zasedbo Jet Black Diamonds, ki izhaja iz Vipavske doline, sestavlja pet mladeničev. Povezuje jih mladostna energija in ljubezen do ustvarjanja avtorske glasbe. Stilsko neobremenjeni plujejo med različnimi glasbenimi stili, najpogosteje pa jih, po njihovih besedah, zanese v vode sodobnejših derivatov rock n’ rolla.

Kokosy so 4-dimenzionalno bitje pretežno glasbene nature, ki slovenski glasbosferi ponuja svež vetrič nedefiniranosti. Fante že od leta 2019 družijo iskrena besedila in čedalje manj povprečne melodije. V zadnjih letih so neobremenjeno osvajali vse večja koncertna prizorišča širom Slovenije, aprila 2023 pa so v razprodanem Kinu Šiška predstavili svoj drugi album, Čustveni vrtiljak, radikalno širok spekter čustvenih odisejad in hecanja.

MRFY so novomeški band, ki slovenske odre trese že več let. Svoj prvenec Story s hiti Umru zate, Anakin, Tretje oko in Klic so fantje širši publiki predstavili leta 2018 v Kinu Šiška. Med karantenskimi počitnicami v letu 2020 so v sodelovanju z Matter predstavili singl Zonzei, leta 2021 pa napovedali novo ploščo s komadom Zaljubila ter kasneje izdali še z Zlato piščaljo nagrajeno skladbo leta Prjatučki.

Spomladi 2022 so izdali nov singl “Angeli” in nato še težko pričakovano drugo ploščo z naslovom ”Use”, ki so jo predstavili v dvakrat razprodanem Kinu Šiška. Od takrat gre za zasedbo MRFY vse samo še navzgor. Razprodani koncerti, vrhovi radijskih lestvic in številne nagrade – še sveže so 3 Zlate piščali za dosežke v lanskem letu: Izvajalec leta, Album leta – Use in Skladba leta Ang.