Zabava in prosti čas

Poletni festivali v goriški, primorsko-notranjski in obalno-kraški regiji

9. 7. 2024 avtor: Uredništvo

Zate smo pripravili pregled poletnih festivalov v goriški, primorsko-notranjski in obalno-kraški regiji.

Obalno-kraška

Poletni kino na Krasu

Kosovelov dom v Sežani in Slovenska Kinoteka z Muzejem slovenskih filmskih igralcev v Divači za ljubitelje filma že več let organizirata Poletni kino na Krasu. Tudi letos s svojo pestro ponudbo različnih filmskih žanrov vabita filmske navdušence, da se jim med 4. julijem in 30. avgustom pridružijo pri gledanju filmov pod zvezdami. Med drugim bodo vrteli filma Coco Chanel in Moj ata, socialistični kulak. Spored filmov najdete tukaj.

FUGA 2024

Festival FUGA že od samega začetka organizirata Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP). Festival se pričenja 10. julija in bo trajal do 15. julija 2024. Namenjen predvsem mladim, ki jih zanima gledališko, glasbeno in avdiovizualno področje. V sklopu festivala si boste lahko ogledali predstave domačih in tujih umetnikov.

Mladifest

Med 18. in 26. julijem bo v Sežani, v soorganizaciji Kluba študentov Sežana in Mladinskega centra Podlaga v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana potekala že 29. edicija festivala Mladifest, ki združuje športne, kulturne in glasbene aktivnosti za mlade. S prijatelji_icami se lahko med drugim prijavite na turnir v odbojki ali nogometu, odigrate partijo šaha, ogledate dramsko predstavo ter udeležite koncerta. Za nepozabno rock vzdušje bodo poskrbeli Koala Voice, Kokosy in Pantaloons. Na elektronskem odru pa se bo našla talentirana mešanica mednarodnih in lokalnih umetnikov: Priori, Naone, blsss in Zvèn. Več o festivalu na njihovi Facebook strani.

Primorsko-notranjska

Poletni utrip Postojna 2024

Festival Poletni utrip Postojna je sklop prireditev, ki se odvijajo v juliju in avgustu. Bogat program prireditev pokriva vse generacije in okuse. Letos se na sporedu najde tudi naslednje: koncert Maje Keuc, Jazz četrtki in otroške srede. Več o festivalu, ki bo v avgustu popestril Postojno, najdeš tukaj.

Foto: Poletni utrip Postojna Facebook

Floating Castle  – Floating express 2024

Floating Express bo potekal v precej manjši obliki, kot prejšnja leta, in sicer bo potekal v treh sklopih. Prvi se bo odvil 13. julija v slikoviti istrski vasici Truške. Sledila bo turneja orkestra Etno Histeria po Sloveniji in Italiji, zaključek pa bo 19. in 20. julija v okolici gradu Snežnik. Nastopilo bo 30 skupin v večinoma akustični izvedbi: berlinski jazz band Embryo, češki die Blaue Trottelparade, južnoameriški elektro-akustični dvojec Madela…

Goriška

Butik

Butik je festival elektronske glasbe, ki združuje ljubitelje elektronike in glasbene entuziaste s čudovito naravo v Soški dolini. Letos bo potekal med 10. in 14. julijem. Festival, ki letos obeležuje peto obletnico, je majhen, butičen, odličen za vse, ki iščejo nekaj sproščenega in spontanega. Ljubitelji adrenalinskih športov lahko svoj glasbeni oddih popestrijo s spustom po Soči, gurmani pa z lokalnimi kulinaričnimi specialitetami. Na Butiku boste letos lahko slišali Alexa Ranerra, Auroro Halal in še.

Ale v Pale 2024

Festival, ki se letos organizira že četrto leto, želi Ajdovščino postaviti na sam vrh seznama krajev z odličnimi glasbenimi festivali. Letos bo na dveh odrih poskrbel za raznoliko zasedbo slovenskih in tujih nastopajočih: Magnifico, Vazz, DJ Siegmund Freund in Porto Morto in še! Poleg tega pa ponuja še pestro dnevno dogajanje – najdeta se tudi glinarjenje in kolažiranje. Festival Ale v Pale lahko obiščete med 19. in 20. julijem.

PunkRock Holiday Festival

V Tolminu bo od 6. do 9. avgusta potekal Punk Rock Holiday Festival. Festival vabi, da uživate v popoldanskih in večernih koncertih z obiskovalci z vsega sveta na plažah gorskih rek Soče in Tolminke ali pa se odpravite na krajše ali daljše izlete po dolini Soče in si privoščite pravi dopust, ki si ga boste zapomnili za dolgo časa.

BURJA festival

Na Burja festivalu, ki bo potekal med 16. in 17. avgustom v Vipavi, lahko doživite vrhunske plesne ritme elektronske glasbe. »Dress code« festivala je: nekaj zelenega. Organizatorji ponujajo tudi možnost kampiranja. Nastopajo tudi Umek, Matteo Puntar in Paolo Barbato.