Zabava in prosti čas

Poletno dogajanje v Savinjski dolini

8. 7. 2024 avtor: Rožle Oštir
poletni festivali

Aktivne počitnice v Celju

Celjski mladinski center v sodelovanju z Mestno občino Celje ponovno vabi otroke in mlade, da svoje poletne počitnice preživijo aktivno in zabavno! Skupaj z Ljudsko univerzo Celje, Osrednjo knjižnico Celje ter Večgeneracijskim centrom SOCIO pripravljajo ustvarjalne delavnice, športne ter družabne igre in poučne delavnice za otroke in mlade.

Aktivne počitnice so brezplačne, vendar organizatorji opozarjajo, da ne gre za varstvo otrok, temveč za aktivno preživljanje prostega časa otrok znotraj Mestne občine Celje. Za otroke bo na voljo ustvarjalni in športni material, ter manjši prigrizki in voda. Potekale bodo v vsakem vremenu. Obvezna je predhodna prijava otrok na naslednjo povezavo: program@mc-celje.si, kjer morajo starši navesti: ime in priimek otroka, starost otroka (ki mora biti nad 5 let), podatke enega starša ali zakonitega zastopnika (ime in priimek, elektronski naslov ter telefonska številka), posebnosti otroka (alergije, posebne potrebe ipd.).

Razpored Aktivnih počitnic:

Znanstveno poletje v Tehnoparku

Tehnopark Celje v juliju izvaja številne delavnice vezane na področja znanosti, naravoslovja in tehnike.

Vsako sredo bo tam med 10. in 13. uro potekala poleta čarovniška akademija, kjer bodo otroci imeli priložnost raziskovati in se učiti o različnih vidikih ˝čarovnije˝, znanosti ter ustvarjalnega razmišljanja. Skozi različne delavnice in dejavnosti bodo pridobili nove kreativne veščine, spoznali osnove znanosti ter se zabavali v čarobnem okolju.

Ob sredah bo med 14. in 17. uro potekala tudi tehnična akademija, na kateri se bodo otroci skozi praktične projekte z Arduino platformo naučili osnov elektronike in programiranja, z Photon roboti spoznavali interaktivno robotiko, ter z LEGO kockami razvijali kreativne in logične sposobnosti. programi spodbujajo ustvarjalnost, timsko delo in tehnološko pismenost, ki so ključne za prihodnost.

Ustvarjalna akademija je v juliju na sporedu vsak četrtek med 10. in 13. uro.Udeleženci bodo raziskovali svet kulinarike, trajnostno ustvarjali modne dodatke, igračke ali kreirali po lastnem navdihu iz odsluženega materiala in oblikovali s posebnim 3D pisalom. Nepozabna izkušnja skozi interaktivne in zabavne delavnice, ki spodbujajo ustvarjalnost, inovativnost in zagotavljajo zabavo! Pridružite se Ustvarjalni akademiji! Obvezna predhodna prijava.

Četrtki so namenjeni še detektivski akademiji, ki po potekala v popoldanskem času med 14. in 17. uro.Namenjena je raziskovanju sveta kulinarike, trajnostnemu ustvarjanju modnih dodatkov, igrač ali kreiranju po lastnem navdihu iz odsluženega materiala in oblikovanju s posebnim 3D pisalom. Nepozabna izkušnja skozi interaktivne in zabavne delavnice, ki spodbujajo ustvarjalnost, inovativnost in zagotavljajo zabavo! Pridružite se Ustvarjalni akademiji! Obvezna predhodna prijava.

Naravoslovna akademija je na sporedu vsak petek med 10. in 13. uro. Ta otrokom ponuja interaktivne in poučne aktivnosti, ki spodbujajo radovednost in ljubezen do narave. Otroci bodo v molekularni kuhinji odkrivali znanstvene principe priprave hrane, skozi program “Postani ekolog” se bodo učili varovanja okolja in trajnostnega življenja, z Makey Makey kompletom pa bodo razvijali kreativne in interaktivne projekte. Naše delavnice otrokom omogočajo praktično raziskovanje naravoslovja in spodbujajo odgovoren odnos do sveta okoli njih. Obvezna predhodna prijava.

Med 14. in 17. uro ob petkih poteka tudi srednjeveška akademija, ki otrokom ponuja edinstveno priložnost, da se potopijo v čarobni svet srednjega veka skozi zanimive in ustvarjalne aktivnosti. Otroci bodo z roboti Photoni odkrivali skrivnosti srednjeveških gradov, se učili kaligrafije ter izdelovali lastna mila in sveče po starodavnih metodah. Poleg tega bodo izdelovali meče, ustvarjali srednjeveške krone in razvijali svojo ustvarjalnost skozi praktične delavnice, ki prinašajo zgodovino v življenje. Obvezna predhodna prijava.

Cena za posamezno delavnico znaša 15 evrov.

Razgibano poletje v Žalcu

V Mladinskem centru Žalec so poskrbeli za poletno rekreacijo. Vsak ponedeljek bo ob 18. uri potekala akrojoga za začetnike, na kateri si lahko z gimnastiko, jogo, plesom in tajsko masažo na igriv in spontan način krepite svoje mišice.

Ob torkih pa boste lahko ob 18. uri telovadili z Nastjo, ki je za vas pripravila brezplačne strokovno vodene treninge primerne za vsakogar. Trening bo vključeval predvsem vaje za razvoj moči in gibljivosti. V primeru lepega vremena bo telovadba potekala na prostem.

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji filmov. 18. julija bodo ob 21. uri v Mladinskem centru v sklopu projekta Filmski teden Evrope pod zvezdami predvajali film Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka, ki prikazuje naporno obdobje najstništva, odraščanja, poletne drame in skrivnosti.

25. julija bo potekalo še predvajanje filma Zbudi me, ki prikazuje zgodbo o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Film je prejel pet vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, pa tudi nagrado za najboljši celovečerec.

Zadnjo soboto v mesecu juliju bo MC obiskal raper iz Gornje Radgone Leopold I. Koncert se bo začel ob 20. uri in bo brezplačen.