Angažiraj se / Finance

Pomembnost finančne pismenosti

16. 12. 2022 avtor: Manca Vertačnik

Finančna pismenost je vrsta pismenosti, ki predstavlja sposobnost uspešnega ravnanja z denarjem. Opredeljujejo jo kot kombinacijo ozaveščenosti, znanja, spretnosti, vedenja in obnašanja, ki je potrebna za sprejemanje finančnih odločitev in doseganje finančne blaginje posameznika.

V središču pozornosti – finančna pismenost in osebne finance – sta besedni zvezi, ki igrata pomembno vlogo pri oblikovanju sodobnega človeka. Ta je vpet v svet, kjer vseprisotna hegemonija neoliberalizma vpliva na dejstvo, kdo smo in kako živimo.

Na kratko: neoliberalizem je v prvi vrsti politično ekonomska teorija, ki nam daje »navidezno« svobodo, potrošništvo in privatno lastnino, hkrati pa nam istočasno odvzema socialno pravičnost.

Zato torej je finančna pismenost življenjsko pomembna, saj s tem lažje razumevamo področje financ, uspešno ocenjujemo finančna tveganja in ustrezno sprejemamo poslovne odločitve. V nasprotnem primeru se na ekonomskem trgu izgubimo, saj je ta prenasičen z izbiro finančnih produktov in storitev. Poleg tega pa današnje gospodarsko okolje od nas, ekonomskih subjektov nenehno zahteva sprejemanje poslovnih odločitev. 

Raziskave so pokazale, da je stopnja finančne pismenosti med mladimi zelo nizka, saj se ne ukvarjajo z lastnimi financami. Hkrati mladim primanjkuje (brezplačnih) izobraževanj na teme finančne pismenosti, kot so priprave varčevalnih načrtov, naložbene priložnosti, upravljanje z osebnimi financami, razumevanje obrestnih mer in podobno. Omenjena znanja so pomembna pri doseganju posameznikove finančne neodvisnosti.

Kljub temu, da obstajajo predavanja, izobraževanja, tudi svetovni tedni izobraževanj na to temo, potrebujemo večjo angažiranost v izobraževalnih procesih pa tudi v domačem okolju. Finančna pismenost je nujno znanje za vse posameznike. Ko jo osvojimo, se lažje spopadamo z življenjskimi odločitvami, obenem pa lahko prepreči socialno in ekonomsko izključenost.

Pomembnost finančne pismenosti&url=https://www.mlad.si/pomembnost-financne-pismenosti/&via=mlad_si" target="_blank">