Zakonodaja in finance

Popusti in novosti za mladinske centre pri SAZAS in IPF

18. 3. 2024 avtor: Mladinska mreža MaMa
Zbor na I. Klubu MaMa 2024.

Mladinski centri že dobro poznajo sistem uveljavljanja avtorskih in sorodnih pravic izvajalcev, ki je pomemben ob organizaciji dogodkov. Ob nekaterih novostih, ki so stopile v veljavo, pa tudi kadrovskih prevetritvah ekip, je potekala predstavitev novosti. Na predstavitvi novosti in ugodnosti je ekipa Mreže Mama prisluhnila predvsem željam in pomislekom, ki prihajajo iz vrst predstavnikov in predstavnic mladinskih centrov. Ti si želijo več ugodnosti, saj, kot poudarjajo, predstavljajo odskočno desko za številne še neuveljavljene glasbenike.

Dovoljenje Združenja SAZAS je potrebno za katerokoli javno prireditev, na kateri se uporablja glasba, ne glede na to, ali bo uporabljena ena skladba ali več. Sklenjen je Skupni sporazum o uporabi glasbenih avtorskih del iz repertorja Združenja SAZAS v obliki javnega izvajanja, ki jih organizirajo mladinski centri za obračunavanje popustov mladinskim centri.

Pogoj za koriščenje ugodnosti je sklenjena individualna pogodba v skladu s Skupnim sporazumom. V tem primeru lahko koristite naslednje popuste, in sicer 10% popust za spoštovanje zakonodaje, 10% popust za dogodke brez vstopnine oz. 10% popust za prireditev z vstopnino, 10% popust za članstvo v Mreži MaMa in 5% popust za spletno prijavo.

Urška Orehek (Združenje SAZAS) je na 1. Klubu MaMa 2024, ki je potekal v Kamniku, predstavila še dve izjemi pri obračunavanju, in sicer sta to primera, ko gre za individualno urejanje pravic na prireditvi, pri čemer morajo biti izvajalci 100% avtorji vseh izvedenih skladb, ter delna oprostitev plačila dobrodelne prireditve.

Višina nadomestila pri SAZAS je odvisna od vrste prireditve, števila obiskovalcev ter tudi honorarja, ki je izplačan nastopajočim. Popusti za organizatorje so odvisni od tega, ali spoštujejo zakonodajo ter pravočasno oddajajo podatke.

Popusti pri SAZAS
Primer obračuna za Združenje SAZAS. Foto: Zajem zaslona.

Popust lahko pridobijo tudi, če imajo posrednika pri prodaji vstopnic (njihovo poročilo pošljete SAZAS, ki prizna dodaten popust). Poleg tega se obračuna dodaten popust, če je organizator na svetovni turneji ali pa obeležuje obletnico (kar je treba dodatno navesti v poročilu).

Pobude iz vrst predstavnikov mladinskih centrov

Urška Orehek (SAZAS) je po razpravi predstavnikov in predstavnic mladinskih centrov, ki opozarjajo, da so generatorji novih glasbenikov, saj jim pogosto dajejo priložnost za prve nastope in ustvarjanje, a so za to »kaznovani« s plačilom pristojbin, pozvala k zbiranju predlogov, kako bi to področje lahko boljše uredili, da bi bilo boljše tako za mladinske centre kot tudi avtorje. Napovedala je pogovore in možnost dodatnih usklajevanj.

Popusti Zavoda IPF za članice Mreže MaMa.

Opozorila iz vrst predstavnikov in predstavnic mladinskih centrov so šla tudi v to, da družbeno omrežje Meta briše slovensko glasbo, ker nima sklenjene pogodbe o branjenju glasbenih pravic v mednarodnem okolju. Urška Orehek (SAZAS) se je strinjala, da je to težava, ki jo bo treba rešiti, a da vse ni v njihovih rokah. Več pojasnil o tem bo v prihodnje podala njihova pravna služba, je napovedala.

Novosti pri Zavodu IPF

Zavod IPF je lani pridobil dve novi dovoljenji za pravice reproduciranja in pravice predelave fonogramov ter pravico do nadomestila pri priobčitvi javnosti videogramov. Po novem je treba prijaviti tudi predvajanje videospotov. Čeprav je IPF še v fazi pogajanj za tarife, je pomembno, da za to že imajo dovoljenje, zato morajo uporabniki ta predvajanja v vsakem primeru že javljati, je poudarila predstavnica Zavoda IPF Katarina Kladnik.

Prijava prireditve mora biti opravljena vsaj tri delovne dni pred izvedbo prireditve, in sicer prek obrazca Prijava prireditve ali pa na spletnem IPF portalu za uporabnike.

Popusti za članice Mreže MaMa

Popusti, ki jih prinaša skupni sporazum so med drugim petodstotni popust za pravočasno prijavo, še enkrat tak popust za pravočasno posredovanje, ugodnosti prinaša tudi elektronska oddaja vseh podatkov.

Prireditve, organizirane s strani članic Mreže MaMa in drugih mladinskih centrov, ki imajo status organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju (seznam Urada RS za mladino), prejmejo še dodatne popuste, in sicer 10% za prireditve z vstopnino in 20% za prireditve brez vstopnine.

Skupni sporazum za dogodke, na katerih je glasba prvenstvenega pomena, ki sta ga imela Zavod IPF in Mreža MaMa, pa je potekel, zato bo potreben nov dogovor, o katerem pogajanja že potekajo, je zagotovila Katarina Kladnik, Zavod IPF.