Okolje in trajnost

Poznaš certifikat trajnosti za hostle?

26. 1. 2023 avtor: Uredništvo

Študija, ki jo je leta 2018 objavila Nature Climate Change, je pokazala, da turizem predstavlja 8 % svetovnih emisij toplogrednih plinov. Zato je pomembno, da se preusmerimo k bolj trajnostnemu modelu turizma. Pomemben vidik trajnostnega turizma je tudi izbira namestitve.

Izbira hostla s potrjenim certifikatom trajnosti

Hostli so zaradi cenovne dostopnosti in priložnosti spoznavanja mladih popotnikov iz celega sveta še vedno ena izmed najbolj priljubljenih namestitev mladih na potovanjih.

Hostelling international (HI), čigar članica je tudi Popotniško združenje Slovenije, se na tem področju zavezuje, da bo skupaj s svojimi članicami okrepil svoja prizadevanja za vzpostavitev svetovne mreže trajnostnih organizacij in hostlov. Njihova politika temelji na merilih Svetovnega sveta za trajnostni turizem (GSTC), organizacije, ki je namenjena spodbujanju praks trajnostnega turizma po vsem svetu.

Razvili so način zagotavljanja kakovosti in trajnosti v njihovih hostlih, prvič z njihovimi mednarodno dogovorjenimi standardi HI in drugič s sistemom upravljanja kakovosti in trajnosti Hostelling International Quality and Sustainability (HI–Q&S).

Kaj predstavlja certifikat HI Q&S?

HI-Q&S je dolgoročni program nenehnega izboljševanja, ki hostlom in združenjem omogoča izboljšanje kakovosti in trajnostnih praks. Program je priznan tako na mednarodni kot tudi na nacionalni ravni in je del zelene sheme slovenskega turizma. Skupaj s certifikatom gostom pomaga sprejemati odločitve na podlagi informacij in biti del globalne skupnosti odgovornih popotnikov.

Izvajanje HI-Q&S poveča preglednost in odgovornost hostlov do vprašanj zakaj in kako so trajnostni. Temelji na 10 področjih trajnostnega upravljanja in vodenja hostlov:

Podrobne kriterije, ki jih mora na vseh področjih upoštevati hostel, za pridobitev certifikata najdete tukaj.

Samo tisti hostli, ki uspešno zaključijo in izpolnjujejo zahteve, so vsaka 3 leta certificirani s strani zunanjega revizorja, in lahko prikazujejo prepoznavne logotipe certifikata HI Q&S.

Hostli s certifikatom HI Q&S v Sloveniji

V Sloveniji imamo trenutno tri hostle s potrjenim certifikatom HI Q&S. To so MC Hostel Brežice, Mladinski hotel Velenje in Hostel Pekarna. Vsi trije hostli so nastali v sklopu mladinskih centrov – MC Brežice, MC Velenje in MC Pekarna, ki so članice Mreže MaMa – mrežne organizacije, ki združuje in zastopa mladinske centre v Sloveniji.

MC Hostel Brežice

Mladinski hostel Brežiče je leta 2021 kot prvi hostel v Sloveniji prejel okoljski znak – certifikat Hostelling International Quality and Sustainability (HI–Q&S) in s tem prvi pristopil v Zeleno shemo slovenskega turizma.

Mladinski hotel Brežice – MC Hostel Brežice je del Mladinskega centra Brežice in tako v sklopu slednjega ponuja bogat spremljevalen program s področja delovanja otroških in mladinskih programov, kulture s prireditvami za različne okuse in širokim spektrom neformalnih izobraževanj in s tem odpira nove dimenzije mladinskega turizma v lokalnem okolju. V hostlu je na voljo 17 sob, od tega 3 dvoposteljni apartmaji, 4 šestposteljne sobe in 10 dvoposteljnih sob. Gostom je na voljo lastna pralnica in souporaba kuhinje, kjer se nahaja tudi prijeten družabni prostor s televizijo.

Več o hostlu tukaj.

Mladinski hotel Velenje

Mladinski hotel Velenje je osnovni certifikat kakovosti HI-Qualitiy light pridobil v letu 2017, konec junija 2022 pa je so pridobili tudi okoljski in trajnostni certifikat Hostelling International Quality and Sustainability (HI–Q&S). V okviru priznanih mednarodnih veljavnih trajnostnih in okoljskih znakov, ter podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, je Mladinski hotel Velenje tako izpolnil pogoje in pridobil znak Slovenia Green Accomodation. Ob tem je Metka Rupreht, vodja Mladinskega hotela Velenje, povedala:

Poslovanje smo na podlagi standardov prilagodili k bolj trajnostnim in okolju prijaznim metodam dela, ki so ključ za našo boljšo prihodnost in posledično manj obremenjujejo okolje. Standardi optimizirajo delovne procese na različnih področjih poslovanja. Pridobitev znaka nam daje potrditev, da zmoremo naše delo nadgrajevati v skladu s smernicami in trendi naravi prijaznih storitev ter nuditi kvaliteten nivo storitev. Od tega si obetamo večjo prepoznavnost nastanitve, večji ugled in goste, ki jim je mar za okolje in trajnostni način delovanja.

Mladinski hotel Velenje leži 500 m od centra mesta Velenje in glavne avtobusne postaje. Nahaja se ob reki Paki nasproti Osnovne šole Livada. Objekt šteje 58 ležišč v dvo do šest posteljnih sobah. Gostom so poleg osnovne storitve, ki zajema nočitev, prevleko za posteljnino, brisačo, omarico s ključkom, uporabo interneta in skupne kuhinje, na voljo tudi avtomati s toplimi in hladnimi napitki. Del Mladinskega hotela Velenje je prilagojen tudi invalidom. Po vsem Mladinskem hotelu je mogoče uporabljati brezžični internet.

Več o hostlu tukaj.

Hostel Pekarna

Mariborski hostel Pekarna je certifikat Hostelling International Quality and Sustainability, ki je bil podlaga za pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation, pridobil marca 2022, in sicer po uspešnem letu 2021, ko je hostel Pekarna pridobil naziv Kolesarjem in popotnikom prijazna nastanitev ter zasedel prvo mesto in naslov “Najgostoljubnejše mladinsko prenočišče” na natečaju “Moja Slovenija – lepa in gostoljubna”, ki ga izvaja Turistična zveza Slovenije.

“Zaposleni v hostlu Pekarna smo že pred pridobitvijo certifikata stremeli k trajnosti ter da smo okolju in družbi prijazni, na kar tudi prijazno opozarjamo goste hostla ter jih s tem spodbujamo k trajnostnemu turizmu. S pridobitvijo certifikata HI-Q&S, katerega sistem je prilagojen značilnostim in posebnostim vsakega hostla posebej ter s podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, pa smo se zavezali, da bo vpliv našega nastanitvenega objekta na okolje čim manjši, s tem pa se bo izboljšal tudi ugled hostla.

Opažamo, da je tudi vedno več gostov trajnostno naravnanih ter da sledijo smernicam trajnostnega turizma. Predvsem se to opaža pri ločevanju odpadkov, pri uživanju pitne vode (da se izognejo plastenkam) in pri menjavi posteljnine in brisač. Brisače recimo v našem hostlu menjavamo na tri dni, na željo gosta pa tudi pogosteje. Vendar opažamo, da gostje potrebe ali želje po pogostejšem menjavanju le teh nimajo. Zelo nas pa veseli, da k nam prihaja vedno več gostov s kolesi, kar tudi nagradimo z različnimi popusti.”

Maja Stoporko, vodja hostla Pekarna

Hostel Pekarna se nahaja le lučaj od mariborskega mestnega centra, vendar je tudi v svoji neposredni okolici obdan z naravo in kulturo. Ime hostla izhaja iz njegove lokacije, saj je bila stavba skupaj z okoliškimi nekoč del obrata pekarne kruha, najprej za potrebe Avstro-Ogrske, nato pa Jugoslovanske vojske. Mladinska kultura, ki ji je hostel namenjen, se izraža že v barvitosti hodnikov in sob, ki hostel sestavljajo, vendar svoj pravi izraz dobi šele z okoljem, ki ga predstavljata mladinski center v isti stavbi ter kulturni center, katerega del hostel pravzaprav tudi je.

Več o hostlu tukaj.

Vir: Popotniško združenje Slovenije

Fotografije: Popotniško združenje Slovenije