Šport

Praznujemo nov praznik, Dan slovenskega športa!

23. 9. 2020 avtor: Uredništvo

Dan slovenskega športa – praznik, ki ga letos praznujemo prvič. Slovenci smo nedvomno športni narod in prav danes se bomo poklanjali slovenskemu športu, njegovim številnim uspehom in njegovi izjemni povezovalni vlogi v okviru našega naroda. Neverjetni uspehi slovenskega športa, ki segajo v sam vrh svetovne športne elite, so zasluga številnih mladih športnikov, za prav posebno športno vzdušje pa je v teh dneh poskrbela nedavna zmaga naših kolesarjev na najprestižnejši cestni kolesarski dirki, Tour de France

Pobudnik za razglasitev praznika je bil Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, idejo pa so z navdušenjem pospremile tudi lokalne skupnosti in Strokovni svet vlade RS za šport. Takšen dan obeležuje samo še sedem drugih držav in sicer Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. 

»23. september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo,« je povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Zduženja športnih zvez Bogdan Gabrovec.

Današnji dan, 23. september, je bil izbran zaradi dogodkov na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000, ko sta bila pred natanko 20 leti veslača Iztok Čop in Luka Špik najboljša v dvojnem dvojcu, le malo pozneje pa je strelec Rajmond Debevec slavil z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Slovenski športniki so se veselili prve zlate olimpijske medalje in to kar dveh. Na današnji dan pa se v Evropi začenja tudi Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije za spodbujanje telesne dejavnosti, kateri se seveda pridružuje tudi Slovenija.

Ta dan je nadvse pomemben tudi za ozaveščanje o pomenu športa med mladimi, ki ponuja možnost kvalitetnega in zdravega preživljanja prostega časa. Kakovostno življenje je pravica in priložnost vsakega mladega posameznika za doseganje in ohranjanje aktivnega načina življenja, ki obvaruje pred marsikaterimi psihičnimi in fizičnimi boleznimi. Spodbujanje redne telesne aktivnosti in zdravega načina življenja je tako tudi eden izmed prioritetnih ciljev aktualnega Nacionalnega programa za mladino 2013–2022

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Dan slovenskega športa