Zdravje

Preprečevanje okužbe s HIV in spolno prenosljivih okužb z odgovorno spolnostjo in uporabo kondoma

1. 12. 2023 avtor: Uredništvo
rdeča pentlja, boj proti aidsu

V Sloveniji okužbo s HIV zelo dobro obvladujemo. Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije. HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva in imamo eno najnižjih epidemij v Evropi. Vendar pa preventiva – osveščenost o odgovorni spolnosti ter pravilna in dosledna raba kondoma, ostaja ključ za obvladovanje epidemije HIV-a in drugih spolno prenosljivih okužb.

Mednarodni dan moja proti aidsu, ki ga vsako leto obeležujemo 1. decembra, letos poteka pod geslom »Naj skupnosti vodijo!« in izpostavlja njihovo ključno vlogo pri uspešnem obvladovanju okužbe s z virusom človeške imunske pomanjkljivosti (angleško Human Immunodeficiency Virus – HIV) in oblikovanju zdravja družbe.

“Vabi nas k refleksiji o doseženem napredku, pa tudi k premisleku o tem, kaj moramo še postoriti, da bomo lahko še boljši pri uresničevanju cilja globalne zajezitve okužbe s HIV”, je povedala generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Marinko. “Preventiva še zmeraj ostaja najpomembnejša! Osveščenost o odgovorni spolnosti vključno s pravilno in dosledno rabo kondoma ostaja ključ za obvladovanje epidemije HIV-a in tudi drugih spolno prenosljivih okužb,” je poudarila Marinko. 

Člani Komisije za aids poudarjajo, da je prenos spolno prenosljivih okužb z nezaščitenimi spolnimi odnosi mogoče preprečiti z odgovornim spolnim vedenjem: odlašanjem s spolnimi odnosi, poznavanjem spolnih partnerjev, omejevanjem števila spolnih partnerjev z obojestransko zvestobo partnerjev ter s pravilno in dosledno uporabo kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih. Ob tem se zavzemajo za uporabo vseh preventivnih metod in strategij, ki so na voljo: temeljne preventive, testiranja, zgodnjega zdravljenja, zaščite z zdravili pred in po izpostavitvi, diagnosticiranja in zdravljenja spolno prenosljivih okužb ter obveščanja partnerjev o izpostavljenosti okužbi.

Komisija za aids je multidisciplinarno posvetovalno telo Ministrstva za zdravje, ki svetuje pri načrtovanju in izvajanju Strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2017–2025, preverja usmeritve in doktrino. V njej so predstavniki pristojnih ministrstev, strokovnjaki s področja preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV ter predstavniki civilne družbe.

Kje se testirati na okužbo s HIV?

Muzej spolno prenosljivih okužb

Združenje DrogArt, ki mlade med drugim osvešča tudi o zaščiti pred HIV in pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami, v decembru  vabi k obisku Muzeja spolno prenosljivih okužb, ki ga odpirajo 30. novembra 2023 na Štefanovi ulici 11 v središču Ljubljane. Simon Kovačič pojasnjuje: »Muzej je  zasnovan kot izkustveno-razstavni prostor, v katerem bomo prikazali pomembne informacije o spolno prenosljivih okužbah ter tako na atraktiven in inovativen način ozaveščali o pomembnosti zaščite in rednega testiranja. Z zanimivim doživetjem v stilu nočnega življenja želimo v muzej pritegniti predvsem mlade. Odprt bo vsak dan do vključno 12. decembra od 12.00 do 18.00, vstop pa je brezplačen.«

Vir: Ministrstvo za zdravje