Kultura

Prešerna soareja

4. 3. 2022 avtor: KUD Pozitiv

V petek 4.2., tik pred dnevom kulture, sta projektna skupina ASPI-Dic ter Klub študentov in dijakov SAM organizirala precej izviren način praznovanja. Priredili so bralno srečanje z naslovom Prešerna soareja, ki pa se ni omejevala samo na slovensko kulturo, Prešerna, poezijo ali umetnost kot tako. Svoj razmislek in prispevke so sodelujoči zastavili na temo ”jezik” in tako so Jan, Hana, Tina, Larissa, Sara in Maj zbranemu omizju prebrali prispevke v različnih vrstah jezikov: umetnem – esperanto, mrtvem – latinščina, v novi oz. sodobni inačici latinščine – v angleščini, razmišljali so o dvojezičnosti – o materinščini in očetovščini, seveda pa ni manjkala niti najbolj žlahtna slovenska beseda – Prešernova poezija.

Temo ”jezik” so v pogovoru zastavili široko, kajti osnovna naloga jezika je pravzaprav komunikacija. To je soarejo razširilo čez meje govorjenega sporazumevanja, saj je dogodek vključeval tudi področje vizualne komunikacije, kjer je svoj prispevek dodal Jošt s plakatom. Niso pa pozabili niti na eno najbolj univerzalnih govoric vsega sveta – na glasbo. Pela se ni le uvodna himna, kajti večer so sklenili z večglasnim ter večjezičnim petjem v kanonu; temu namenu je odlično služil dobri stari ter globalno univerzalni Mojster Jaka. Le kaj je lahko bolj v duhu Prešernove Zdravljice, ki hrepeni po pristnem in iskrenem sožitju različnih narodov, kakor to, da je v skupnem petju zazvenela zdaj slovenska zdaj francoska beseda, zdaj nemška fraza, zdaj esperanto, potem spet nekaj ušesu manj domače madžarščine … dokler ni Mojster Jaka naposled izzvenel ter udeležence povezal v trdnem prepričanju, da že kmalu organizirajo novo soarejo. Verjamemo, da bo tema zanimiva in bo ponudila presenetljive premisleke, saj je prav drugačen pogled tista kvaliteta, ki jo lahko pričakujemo od posebnih ljudi.

Projektna skupina ASPI-Dic ter Klub študentov in dijakov SAM delujeta v sklopu Društva ASPI, društva za odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, katerega delovanje omogočata tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za zdravje, prostor za svoje delovanje pa ima posebna projektna skupina v Dijaškem domu Ivan Cankar (Dic) oziroma pod okriljem njihovega KUD Pozitiv. Soareja je potekala v Dicovi Galeriji, utrinki z dogodka pa so na ogled na socialnih omrežjih Društva ASPI.