Mobilnost mladih

Pripravi se na potovanje in preveri veljavnost dokumentov

20. 6. 2023 avtor: Uredništvo
Potni list

Ob načrtovanju potovanj in poletnih oddihov ne pozabi pravočasno preveriti, ali imaš ustrezen in še vedno veljaven dokument za potovanje.

Ministrstvo za notranje zadeve navaja, da bo do konca leta 2023 potekla veljavnost nekaj več kot 27.000 potnim listom in skoraj 73.000 osebnim izkaznicam. Če je veljavnost tvojega dokumenta že potekla, ali bo potekla v kratkem, moraš vlogo za izdajo novega vložiti pravočasno, saj lahko izdaja novega traja kar nekaj časa. Tukaj lahko preveriš čakalne dobe za izdajo novega dokumenta.

Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več, zato se pravočasno pozanimaj o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav.

Kje lahko vložim vlogo za izdajo novega osebnega dokumenta?

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložiš na kateri koli upravni enoti. Priporočeno je, da vlogo vložiš vsaj 10 dni pred dnem potovanja.

Informacije o osebnih dokumentih in potovanjih na eUpravi

Vse informacije v povezavi z dokumenti, vizumi in priporočili za potovanja in bivanje v drugih državah najdeš na spletnem portalu eUprava pod zavihkom potovanja.

Pod zavihkom informacije za popotnike najdete napotke pred potovanjem – nasvete, priporočila in informacije, ki vam lahko olajšajo bivanje v tujini, priporočila za bivanje v tujini, s katerimi bo vaše potovanje potekalo brez nepotrebnih nevšečnosti, in varnost potovanj – informacije o varnostnih razmerah v državah, kamor potujete.

Pod zavihkom dokumenti in vizumi najdete informacije o vizumskih postopkih – kateri vizumi obstajajo, kdaj ga potrebujete ter kje in kako ga pridobiti.

Kaj pa, če osebni dokument izgubim ali mi ga ukradejo?

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice je državljan dolžan naznaniti pogrešitev listine čim hitreje, najkasneje pa v roku osmih dni (oziroma v roku osmih dni po prihodu v Slovenijo, če se to zgodi v tujini) na kateri koli upravni enoti. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča, opustitev naznanitve pa je dejanje, ki lahko privede do zlorabe dokumenta in identitete, in je hkrati prekršek, za katerega je predpisana globa od 125 do 400 evrov.

Če državljan ostane brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrne na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije. Naznanitev pogrešitve potnega lista namreč lahko opravi tudi tam. Za prihod domov se mu izda potni list za vrnitev. Vlogi za izdajo potnega lista za vrnitev je treba predložiti dve fotografiji. 

Kam lahko potuješ z osebno izkaznico?

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije (Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Madžarski, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Španiji in Švedski), v državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški), v Švici, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji, Gibraltarju (v izogib zapletom Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve svetuje potovanje s potnim listom), Martiniku – odvisno ozemlje Francije, Moldaviji, Monaku, San Marinu in na Azore – sestavni del Portugalske. Za vstop v vse ostale države pa potrebuješ potni list.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve, eUprava