Kmetijstvo

Projekt Kuhnapato na Svetovnem prehranskem forumu v Rimu

24. 10. 2022 avtor: Uredništvo
mladi kuharji na svetovnem prehranskem forumu

Svetovni prehranski forum, letno srečanje mladih na področju hrane in kmetijstva, je letos potekal v Rimu od 17. do 21. oktobra, pod sloganom »Zdravo prehranjevanje. Zdrav planet«.

Skupaj z mladimi iz vsega sveta so na forumu sodelovali tudi slovenski predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine. Njena predstavnica Doris Letina je v okviru foruma sodelovala na okrogli mizi z naslovom »Kako lahko digitalizacija prispeva k vračanju in spodbujanju mladih za kmetovanje v Evropi in Centralni Aziji?«, slovensko kuhinjo pa so s projektom Kuhnapato predstavili štirje osnovnošolci z Osnovne šole Šturje v Ajdovščini.

Poslanstvo projekta Kuhnapato je spodbujati mladostnike k uporabi in posledično uživanju sezonske lokalne hrane ter priprave le-te v tradicionalnih jedeh, primernih današnjim potrebam telesa. V okviru tokratne predstavitve so lahko udeleženci degustirali tradicionalne slovenske jedi, pripravljene na sodoben način. Na njihovem razstavnem prostoru sta jih obiskala tudi generalni direktor FAO Qu Dongyu in glavni ekonomist FAO Maximo Torero.

Prek video povezave je udeležence nagovorila tudi ministrica Irena Šinko, ki je izpostavila pomen mladih pri nadaljnjem razvoju kmetijstva:

»Mladi ste naše upanje, zato je pomembno, da se aktivno udeležujete na dogodkih in sodelujete pri oblikovanju odločitev o vaši in naši prihodnosti. To je še posebej pomembno za odnos do hrane, njenega pridelovanja in prihodnost kmetijstva. Mladi ste pobudniki sprememb. Ste podjetni, inovativni ter pogumni pri uvajanju novih tehnologij v proizvodnji, organizaciji ter pri trženju«.

Udeležencem Svetovnega prehranskega foruma je predstavila tudi tri aktivnosti ministrstva, ki so namenjene predvsem mladim, in sicer kampanjo »Lepo je biti kmet,« promocijo slovenskih kakovostnih lokalnih proizvodov pod sloganom »Naša super hrana« in svetovni dan čebel.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano