Mobilnost mladih

Projekt mednarodne izmenjave mladih “BITI Odporen” v Ljubljani

9. 8. 2023 avtor: KUD Pozitiv
mladinska izmenjava biti odporen

Med 2. in 15. 8. 2023 v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani poteka mednarodna izmenjava mladih, ki jo sofinancira EU program Erasmus+.

Namen projekta BITI odporen / BEING Resilient je prispevati k prožnosti, gibkosti in večanju »kapacitete« mladih pri vsakdanjem soočanju z izzivi dinamičnega (VUCA) sveta in prihodnosti, v katero se podajajo in jim pripada.

Cilj projekta je opolnomočiti in usposobiti mlade, povečati njihova znanja in spretnosti za enakopravno vključevanje v socialno in ekonomsko življenje ter jih spodbujati k odločanju o trajnostnem in odgovornem ravnanju.

Projekt temelji na raziskovalnih delavnicah, povezanih z umetnostjo in mladinsko (sub)kulturo, ARTIVIZMOM, ki vključuje praktično delavnico in filozofijo permakulturnega pridelovanja hrane ter sonaravnega bivanja. V projektu sodeluje 60 mladih iz štirih držav – Slovenije (KUD Pozitiv), Srbije (Kulturociklin, Kruševac), Bosne in Hercegovine (Altteatar, Sarajevo in Rock šola Mostar) ter Palestine (Freedom Theater iz begunskega kampa v Jeninu).

Partnerska sestava omogoča medkulturno izmenjavo izkušenj, povezanih z izzivi globalnega sveta. Projekt, ki poteka v obliki dvotedenske mladinske izmenjave, se bo zaokrožil z zaključno integralno produkcijo, kjer bodo predstavljena dela in rezultati delavnic.

V času projekta bodo potekale tudi strokovne ekskurzije, povezane s permakulturo ter trajnostnim načinom pridelave hrane. Organiziran bo tudi zaključni pogovor/okrogla miza, ki jo bo moderiral prof. dr. Robi Kroflič in se je bodo udeležili tudi zunanji strokovni sodelavci, kar bo prispevalo k refleksiji realiziranega projekta.

Živimo v času, ko na lastni koži, pred lastnimi očmi in vrati naših domov doživljamo podnebne spremembe epskih razsežnosti. Ko stremimo nemočno in nebogljeno pred neizprosno silo narave, ki nam predvsem v zadnjem času dokazuje, da se z njo ne gre igrati. Ko nam dokazuje, da je sprememba edina konstanta in dokazuje, da homo sapiens ni vladar sveta. Izraelski zgodovinar Yuval Noah Harari pove, da “smo na pragu obojega, nebes in pekla, da se živčno prestopamo med nebeškimi vrati in vhodom v pekel. Zgodovina se še ni odločila, kje bomo pristali, in niz naključij nas lahko še vedno pošlje v katero koli od teh dveh smeri.”

Skrajni čas je, da se zavemo problematike skrbi za planet in lastno prebivanje v njem, ki mora nadomestiti tehnološko in metafizično doživljanje sveta, o čemer pričajo že dela velikih filozofov dvajsetega stoletja, npr. Heideggerja. Pedagogika upanja (Freire) pa se danes opira na idejo permakulture, ki odraža ljubezen do sveta, pa tudi idejo upanja, da lahko svet kreativno oblikujemo kot svoj dom, ne da bi s tem uničevali prihodnost planeta. Opira se tudi na idejo vzgojnega pomena prvoosebnega doživetja, ki ga mladi pridobijo z aktivnim vstopanjem v kreativne vzgojne projekte, pa naj gre za vstopanje v umetniške prakse ali v okoljevarstvene dejavnosti (povzeto po R. Krofliču).

Vabilo na zaključna dogodka v sklopu izmenjave, odprta za javnost:

  1. Zaključna integralna produkcija projekta mednarodne izmenjave »BITI Odporen«, nastale v delavnicah projekta (plesno-gledališka, video, Street Art in Rock delavnica): v nedeljo, 13. 8. 2023, ob 21.00, dvorišče DIC-a pred A stavbo (Poljanska 26, Ljubljana)na zaključni produkciji bodo zbirali prostovoljne prispevke, katerih celoten izkupiček bo namenjen žrtvam nedavnih poplav v Sloveniji
  2. Zaključni pogovor/Okrogla miza »BITI odporen«: v ponedeljek, 14. 8. 2023, Galerija DIC, ob 17.00 (Poljanska 26, Ljubljana) (moderator dogodka: prof. dr. Robi Kroflič)