Digitalizacija

Projekt TeDiCom – o izzivih digitalnih medijev

25. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto se je udeležilo prvega mednarodnega dogodka v okviru projekta TeDiCom (Teaching Digital Competences), ki je potekal na severu Nemčije, v mestu Kiel.

Prvega mednarodnega dogodka v okviru projekta se je poleg slovenskega partnerja, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, udeležilo še 5 partnerskih organizacij iz Nemčije, Litve, Švedske in Finske. Projekt TeDiCom je financiran v okviru programa Erasmus+, Ključni ukrep 2 (KA2) in bo potekal od 1.9.2019 do 31.12.2020.

Glavni cilj projekta je povečati ozaveščenost in odpornost demokratičnih evropskih družb, da se uspejo upreti ključnim digitalnim izzivom in grožnjam današnjega časa – lažnim novicam, napačnim informacijam, sovražnemu govoru, avtomatiziranim kampanjam, itd. Partnerji so na  začetnem sestanku tako govorili o nujnosti omogočiti ljudem, še posebej pa mladim, boljše razumevanje digitalnih medijev in njihovih tveganj na eni, ter priložnosti na drugi strani. Prav tako je namen projekta nuditi podporo tistim (mladim), ki poučujejo odrasle, za učenje digitalnih kompetenc.

Na uvodnem sestanku so sodelujoči partnerji najprej predstavili svoje organizacije, nato pa je sledila predstavitev projekta TeDiCom in razprava o medijih nekoč in danes. Govora je bilo tudi o digitalnih kompetencah in o ciljnih skupinah posameznih partnerjev pri projektu. V okviru srečanja se je govorilo o načrtu diseminacije (promocije) projekta oz. njegovih rezultatov, o spletni strani projekta, partnerji pa so prav tako določili okvirne datume prihodnjih sestankov. Naslednji mednarodni sestanek bo tako potekal v Sloveniji, in sicer v Novem mestu v začetku marca.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto