Prostovoljstvo / Vključenost

Prostovoljci v Varnih točkah so na voljo za pomoč mladim v stiski

29. 1. 2024 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
plakat

V projektu UNICEF-ove Varne točke sodeluje že več kot 3000 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah. UNICEF-ove Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni odrasli, ki nudijo otrokom in mladih trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

Prostovoljci so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se ob priključitvi projektu udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija. Tekom let svoje znanje obnavljajo in nadgrajujejo. V sklopu usposabljanj prostovoljce seznanjamo, kako pomagati otrokom, kako se pogovarjati, ko se otrok zateče v Varno točko ter na katero pristojno institucijo se obrniti, kadar je to potrebno.

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike tam, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Otroci in mladi se pogosto znajdejo v stiski zaradi težav s sovrstniki, družino, so žrtve nasilja, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč.

Po celotni Sloveniji se v 120 krajih nahaja že 1094 Varnih točk. V lanskem šolskem letu je pomoč, toplo besedo ali nasvet pri prostovoljcih našlo vsaj 50 otrok in mladih. Zemljevid vseh Varnih točk je dostopen na povezavi.

Otroci in mladi, v Varnih točkah ste vedno dobrodošli! Prepoznate jih po modri nalepki z belo smejočo se hišico. Pomembno je, da v stiski poiščete pomoč. Veseli pa bomo tudi, če nam pridete povedat kak vic ali dobro novico.

logotip

UNICEF-ovo Varno točko prepoznamo po modri nalepki z belo smejočo se hišico.