Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Prostovoljka Patrycja: “Skupaj lahko poskusimo narediti svet boljši!”

9. 4. 2024 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
deklica

Patrycja, 22-letna študentka, ki prihaja s Poljske in se je udeležila Erasmus izmenjave v Sloveniji, se je kot prostovoljka pri Slovenski fundaciji za UNICEF seznanila z delom UNICEF-a in delila svoj pogled na sodelovanje z organizacijo.

“Ko pomislim na svoje otroštvo, ga pogosto povezujem s pozitivnimi spomini. Odraščanje na Poljskem mi je vedno prinašalo tople obroke, dostop do izobraževanja ali izvenšolskih dejavnosti in možnost varne igre s prijatelji. A hkrati se spominjam tudi sedenja pred televizijo skupaj z družino. Ob petih zvečer so se na enem od glavnih kanalov vedno predvajale novice, jaz pa sem napeto strmela v zaslon. Takrat sem spoznala, da moja resničnost ni enaka resničnosti številnih drugih otrok.

Leta 2008, pri sedmih letih, sem po televiziji prvič videla vojno. Družine so bile prisiljene zapustiti svoje domove pod ognjem topov, mnogi otroci so ostali brez enega ali celo obeh staršev. Leta 2011, pri desetih letih, sem videla novice o vojni v Siriji. Otroci so sedeli v ruševinah, ki so nekoč bile njihove hiše, in postali običajen prizor v medijih. Prav tako sem opazovala skupine otrok, ki so se igrali v begunskih taboriščih, da bi vsaj za trenutek pobegnili od resničnosti konflikta.

Leta 2014 sem videla poročila o eskalaciji konflikta v Gazi. Jasno se spominjam posnetkov eksplodirajočih bomb in težkih oblakov prahu, ki so se dvigali v zrak takoj za njimi. Spomnim se gledanja novic o številnih vojaških udarih ali njihovih poskusih po vsem svetu, od Sudana do Libije ali Tajske. Videla sem posnetke otrok, ki so se skrivali pred tolpo v brazilskih favelah. Leta 2015 se je pospešila migrantska kriza v Evropi, in fotografija trupla dvoletnega sirskega begunca, ki ga je odneslo morje na turški obali, se je razširila po vsem svetu.

Sedaj sem 23-letna ženska in žal te slike ostajajo enake. Po podatkih Inštituta za mirovne raziskave v Oslu je bilo leta 2022 po vsem svetu 468 milijonov otrok, ki so živeli v konfliktnih območjih (PRIO, 2023). To je več kot en od šestih otrok! Kot posledica ruskega napada na Ukrajino je bilo leta 2022 notranje razseljenih 2,5 milijona otrok, dodatnih 2 milijona pa jih je zbežalo v okoliške države (kot so Poljska, Romunija, Moldavija, Madžarska, Slovaška, Češka) (UNICEF, 2022).

Da bi omogočili otrokom sprejemljivo izobraževanje v relativno varnem okolju, so se bile šole v Harkovu prisiljene preseliti pod zemljo. Poleg tega so otroci v območjih ob fronti preživeli število ur, ki ustreza sedmim mesecem v zakloniščih. Tri četrtine ljudi, starih od 13 do 34 let, pa je poročalo, da potrebujejo čustveno ali psihološko podporo (UNICEF, 2024).

Nato smo postali priča eskalaciji konflikta v Gazi. Ocenjuje se, da je v Gazi 1,7 milijona notranje razseljenih ljudi, od tega polovica otrok (UNICEF, 2024). Z omejeno humanitarno pomočjo je pomanjkanje hrane postalo izredno pereča težava v regiji. V severnem delu območja je 15,6 % otrok, mlajših od 2 let, akutno podhranjenih, medtem ko je v Rafi, ki se nahaja nahaja blizu meje z Egiptom, ta stopnja 5 % (UNICEF, februar 2024). Poleg tega 64 % gospodinjstev v Gazi lahko poje le en obrok na dan, 90 % otrok, mlajših od 5 let, pa trpi za nalezljivimi boleznimi in drisko zaradi lakote ter pomanjkanja dostopa do čiste vode (UNICEF, 2024).

Otroštvo nobenega otroka ne bi smelo biti videti tako, kot ga trenutno doživljajo otroci iz Gaze, Ukrajine in mnogih drugih območij. Splošna deklaracija človekovih pravic (1948) določa pravico do življenja, svobode in varnosti kot temeljne človekove pravice ter navaja, da nihče ne sme doživeti nečloveškega ravnanja (Združeni narodi, 1948).

Poleg tega Konvencija o otrokovih pravicah določa, da bi države morale “v največji možni meri zagotoviti preživetje in razvoj otroka” ter “zaščititi otroka pred vsemi oblikami fizičnega ali duševnega nasilja, poškodb ali zlorab, zanemarjanja ali malomarnega ravnanja, zlorabe ali izkoriščanja” (Združeni narodi, 1989). UNICEF, kot agencija Združenih narodov, odgovorna za zagotavljanje pomoči otrokom v različnih krizah po vsem svetu, izvaja določene ukrepe, da bi pomagal čim več otrokom.

UNICEF Belorusija je begunce na meji obdaril s pregrinjali, vzmetnicami, toplimi oblačili, obutvijo in higienskimi kompleti. UNICEF Poljska v sodelovanju z vlado in lokalnimi oblastmi podpira otroke beguncev iz Ukrajine med drugim na področjih izobraževanja in zdravstvene oskrbe. V sodelovanju z UNHCR-jem je ustanovil tudi “Blue dots”. To so centri na Poljskem, ki se nahajajo blizu meje z Ukrajino, in nudijo pomoč prihajajočim beguncem. Poleg tega je UNICEF v Gazo poslal življenjsko pomembne zaloge, vključno z vodo in zdravili.

Morda se zdi, da svet ni niti pošten niti popoln. Nikoli ni bil in verjetno nikoli ne bo. Ampak ali to pomeni, da se ne moremo izboljšati? Nikakor ne. Vedno bi morali napredovati in uveljavljati spremembe. Mi, kot skupnost, lahko vplivamo tudi na življenja otrok, ki potrebujejo pomoč. Lahko z donacijami prek spletne strani UNICEF-a ali z delitvijo novic in njegovih objav na Instagramu ali Twitterju. Lahko pa se pridružite UNICEF-u in postanete prostovoljec na svojem območju. Skupaj lahko poskusimo narediti svet boljši!”

Zapisala 22-letna Patrycja, ki je tudi izbrala naslovno fotografijo (vir: spletna stran UNICEF-a Velika Britanija)

Viri:

  1. UNICEF (2021), Assistance to Migrants in the State Border Area, https://www.unicef.org/belarus/en/stories/assistance-migrants-state-border-area.
  2. UNICEF (2024), Ukraine two years: Children in frontline areas forced to spend up to 5,000 hours – equivalent to nearly 7 months – sheltering underground, https://www.unicef.org/ukraine/en/press-releases/ukraine-two-years.
  3. UNICEF (2024), Biuro UNICEF ds. Reagowania na Potrzeby Uchodźców w Polsce, https://www.unicef.org/eca/pl/polska.
  4. UNICEF (2024), Children in Gaza Need Life-saving Support, https://www.unicef.org/emergencies/children-gaza-need-lifesaving-support.
  5. UNICEF (2024), Children Lives Threatened by Rising Malnutrition in the Gaza Strip, https://www.unicef.org/press-releases/childrens-lives-threatened-rising-malnutrition-gaza-strip.
  6. UNICEF (2022), Two Million Refugee Children Flee War in Ukraine, https://www.unicef.org/press-releases/two-million-refugee-children-flee-war-ukraine-search-safety-across-borders.
  7. United Nations (1989), Convention on the Rights of the Child, https://www.unicef.org/child-rights-convention/convention-text.
  8. United Nations (1948), Universal Declaration of Human Rightshttps://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights.
  9. Oslo Peace Research Institute (2023), Children Affected by Armed Conflicts 1990-2022, https://reliefweb.int/report/world/children-affected-armed-conflict-1990-2022.