Prostovoljstvo

Prostovoljska odprava študentk fizioterapije v Gano

27. 9. 2023 avtor: Voluntariat

Že tretje leto zapored je Zavod Voluntariat v sodelovanju Fizioterapevtov brez meja v Gano poslal študentke fizioterapije, diplomirano radiologinjo, študentko radiologije in diplomirano kineziologinjo. Ekipo, ki je štela skupno 7 punc in je na 3-tedensko prostovoljno delo odrinila v začetku avgusta, je gostil koordinator iz partnerske nevladne organizacije AEDIRG, ki se nahaja v majhni vasici na severu Gane, Larabanga. Organizacija sicer upravlja skupnostne lokalne družbeno-koristne projekte, od knjižnice do hostla in programa botrstva, in med drugim sodeluje tudi s slovensko organizacijo Društvo Humanitas.

Na odpravo so se študentke intenzivno pripravljale na fakulteti Alma Mater Europea, kjer tudi študirajo. Na terenu je delo potekalo v zdravstvenem domu v Larabangi in v bolnišnici Tamale. Punce so delovale tudi na področju promocije zdravja žensk in izvedle dve raziskavi, katerih izsledke bodo naslednje leto predstavile na konferenci “Za človeka gre”.

Za prostovoljke smo na Zavodu Voluntariat izvedli izobraževanje na različne teme globalnega učenja in globalnega prostovoljstva. (Mednarodno) prostovoljsko delo je namreč za vsakega človeka lahko izjemna izkušnja in priložnost, hkrati pa tudi odgovornost. Tako do oseb s katerimi opravlja prostovoljsko delo kot tudi do širših skupnosti kjer ga opravlja, bodisi v domačem ali tujem okolju. Predpriprava na prostovoljsko delo in refleksija ob koncu je eden izmed pomembnih korakov za zagotavljanje kakovosti le-tega. Zato smo na usposabljanju naslovili pričakovanja o prostovoljskem delu, pogledali širši kontekst mednarodnega prostovoljskega dela v državah globalnega juga, razvijali razumevanje o globalnih soodvisnostih, reflektirali lastno pozicijo v smislu privilegijev in diskriminacije  ter razmišljali o etični komunikaciji prostovoljske izkušnje. Prostovoljke so se med drugim seznanile tudi z našim spletnim tečajem etične komunikacije E-tick.