Kultura

Prvi novoletni mesec v Kreatoriju

2. 3. 2022 avtor: KUD Pozitiv

Leto 2021 se je v Kreatoriju zaključilo s proslavitvijo vsega, kar so v preteklem letu naredili ter z jasno vizijo za prihodnost – v spodnje prostore A stavbe dijaškega doma na Poljanah želijo s kvalitetnim programom privabiti čim več mladih, ki jih zanimata kultura in ustvarjanje na sploh.

Gibalni teater KUD-a Pozitiv je že pričel s svojimi vajami za nov avtorski projekt Nasprotja, ki nastaja pod mentorstvom Mihe Mavra, premiero pa bo doživel v mesecu aprilu, uspešno vadi tudi dramsko-gibalna sekcija društva, ki se je pod mentorstvom Urške Klajn Marion poglobljeno lotila raziskovanja življenj štirih najpomembnejših slovenskih modernistov, premierno pa bodo projekt izvedli v Cukrarni. Sodelovanje s Cukrarno si štejejo v veliko čast in upajo, da se bo le-to z leti le še krepilo.

V novo leto so zakorakali s polno paro – vsak teden prirejajo pester tedenski program, ki je brezplačen za ogled in na voljo vsem mladim, ne le DIC-arjem. V Kreatoriju gostujejo kvalitetne predstave in drugi dogodke iz vse Slovenije ter nudijo pester nabor vsebin, pri katerih vsakdo lahko najde nekaj zase.

Prvi torek po novoletnih počitnicah so izvedli pogovorni večer, ki je bil namenjen debati o svetovnih ideologijah, temeljil pa je na enem najbolj vplivnih besedil vseh časov, Komunističnem manifestu. Debato sta vodila dijaka DIC-a, Jakob Paskal Berce in Ervin Mustafić. Teden kasneje so nadaljevali z že 3. potopisnim predavanjem, ki so ga organizirali v sodelovanju s Potovalno agencijo Samsara. Tokrat so se podali na zanimivo popotovanje po Mongoliji, zbranim pa je predavala turistična vodnica Helena Caf. Večer za tem je bil namenjen plesu. Plesni performans z naslovom Tune oneself je delo koreografinje Kristyne Šajtošove, ki poleg plesalke Sare Janašković v predstavi tudi nastopa. Avtorsko glasbo za uprizoritev je ustvaril Žigan Kranjčan, oblikovalec svetlobe pa je Borut Bučinel Bučo. Mesec januar so zaključili s še eno premiero, tokrat v koprodukciji z društvom Kralji ulice. Ženska zasedba Vešče je na oder postavila besedilo Franja Frančiča Je zima v krilu poletja. Predstavo je režirala Barbara Jozelj.

Vabljeni, da redno dogajanje spremljate tudi na socialnih omrežjih facebook in instagram, preko katerih poteka obveščanje, na straneh pa se najde tudi marsikaj zanimivega iz ozadja …

IG: @kreatorij

FB: KUD Pozitiv in Dijaški dom Ivana Cankarja DIC