Zabava in prosti čas

Pust 2022

25. 2. 2022 avtor: Uredništvo

Letos se bomo v pustne maškare oblekli na pustni vikend, 26. in 27. februarja ter na pustni torek, 1. marca 2022; pustni čas se namreč vsako leto spreminja glede na veliko noč – pustna nedelja je tako nedelja sedem tednov pred veliko nočjo, ki jo letos praznujemo v nedeljo, 17. aprila.

Začetki pusta so poganski in segajo v predkrščansko dobo, praznovanje pa se je kljub uporom cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjevanju. Povezujemo ga s preganjanjem zime in začetkom pomladi, pri Rimljanih pa naj bi bil del novoletnega praznovanja. Izvor besede pust sicer nakazuje na povezavo s postom, saj naj bi beseda pust nastala iz besede mesopust, italijanskega izraza carneleva (kasneje carnevale), ki naj bi pomenil opustiti meso.

Pri nas so najbolj poznani pustni običaji Kurentovanje na Ptuju, Cerkljanski laufarji, Škoromati, Drežniški liki in pustni karneval v Cerknici.

Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval. Gre za ljudski običaj, značilen za Ptuj in okolico, kjer kurentu odganjajo zimo plešoč v značilni opravi in z glasnim zvonjenjem od hiše do hiše. Kurentovo masko sestavljajo kožuhovinast plašč, prepasan z verigo z velikimi zvonci, naglavna maska z rogovi, okrašena s trakovi ali s perjem, z volnenimi nogavicami in temnimi čevlji na nogah ter ježevko (palico).

Laufarija je pustni običaj s Cerknega, ki se začne že s prvo nedeljo po novem letu, ko se prikaže prvi laufar (pustna maska), vse do pustne nedelje, ko se zberejo vsi laufarji – skupina 25 likov, ki predstavljajo značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Maske, ki so ročno izdelane, so lesene, ena izmed njih pa je iz kože.

Škoromati so najstarejše pustne maske v Sloveniji, značilne za območje Brkinov in Čičarije. Zanje so značilne ročno izdelane lesene maske s kapami iz ročno izdelanih papirnatih rož.

Drežniški pustni liki se delijo na »ta grde« in »ta lepe«, pri običaju pa sodelujejo samo neporočeni fantje, ki si lesene maske izdelujejo sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Borovo gostüvanje, značilno za Prekmurje, je pustna prireditev, ki jo organizirajo vaščani vasi, v kateri se v predpustnem času nihče ni poročil.

Če sami pustne maske še nimate, vam predlagamo, da si jo, namesto da bi jo kupili, izdelate sami. Na spletu lahko najdete veliko idej in postopkov za izdelovanje kostumov. Za izdelovanje kostuma lahko uporabite stara oblačila, rjuhe, odvečne kose blaga, … kakšen kos pa lahko najdete tudi v second hand trgovinah, in tako svoji kreativnosti date prosto pot. Namesto kupovanja novih si lahko si prijatelji kostume tudi izmenjate. Če pa vam poleg kostuma primanjkujejo tudi ideje, jih imamo mi nekaj:

Veselo pustovanje in obilo krofov vam želi uredništvo Mlad.si!