Zabava in prosti čas

Pust letos ne bo preganjal zime, bo pa!

21. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Smo že skoraj konec februarja, zima se (teoretično) počasi končuje, prihaja pomlad, nej prihodu pa pomaga pust. Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev, ki izvira iz časa pred krščanstvom. 

Tradicija pustovanja sega v predkrščanske čase, ko so z nastopom prvih toplejših dni in pred prihodom pomladi ljudje s šemljenjem v strašljive maske preganjali zimo in mraz. Veljalo je tudi, da šeme prinašajo srečo in dobro letino, zato še danes na domove pridejo pustne maske in običaj je, da jih pogostimo. Čeravno se je Cerkev upirala temu običaju, se je pust nadaljeval in v 10. stoletju se je odpor Cerkve umiril, le, da je bila dodana še Pepelnična sreda, kot dan pokore in pričetka štiridesetdnevnega posta. 

S pustom preganjamo zimo, lakoto ter zle demone in privlačimo energije rodnosti in plodnosti…seveda ne lačni in ne žejni. Včasih je bil namen pusta pospraviti stare zaloge hrane, ki bi se lahko med postom pokvarile in se tako pripravili na štiridesetdnevni post in seveda na pomlad. Ljudje so bili te dni okoli pusta siti in napiti…tudi danes ni nič drugače, le, da te meje ni več. Pust je danes dan za norčije, veseljačenje, dobro hrano in nepogrešljive pustne krofe (recept!) in flancate. Velja tudi, da v času pustovanja oblast prevzamejo pustne šeme.

Letos bomo rajali (in preganjali zimo?) že to soboto in nadaljevali v nedeljo, kje, pa si poglejte na tej povezavi, kjer najdete na enem mestu vse pustne povorke in rajanja. Pustna rajanja pa prirejajo tudi mladinske organizacije in organizacija za mlade po Sloveniji, morda ravno v tvoji bližini.

Pa ne ostani brez mastnih ust!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay