Organizacije za mlade

Razpisan je 6. literarni natečaj “Ali govoriš emojščino?”

30. 3. 2021 avtor: MKC Maribor

Mladinski kulturni center Maribor in festival 24. Slovenski dnevi knjige v Mariboru razpisujeta nagradni literarni natečaj za mlade ustvarjalke in ustvarjalce Ali govoriš emojščino?

Pod okriljem preddogodkov letošnjih 24. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru MKC Maribor razpisuje 6. nagradni natečaj za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji v slovenščino. Natečaj poteka od 20. marca 2021 do vključno 10. maja 2021, na njem pa lahko sodelujejo mladi med petnajstim in devetindvajsetim letom starosti. Izbor najbolj uspelih, drznih in kakovostnih prevodov bo objavljen na spletni strani in Facebook straneh MKC Maribor in Dnevi knjige v Mariboru.

Poslane prevode bo ocenjevala literarna žirija, ki jo sestavljata sodelavka literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, pesnica in kritičarka Tonja Jelen in avtorica letošnje pesmi v emojščini, pesnica in kritičarka Helena Zemljič, tudi zmagovalka drugega natečaja prevajanja pesmi iz emojščine leta 2017. Nagrada za najboljši prevod je honorar v višini 100 evrov v bruto znesku. Zmagovalec ali zmagovalka natečaja bo razglašen oziroma razglašena na knjižnem sejmu festivala 24. Slovenski dnevi knjige v Mariboru ter povabljen ali povabljena k nastopu.

EMO… JI? …KONI?

Emotikoni so digitalni piktogrami, ki predstavljajo vsakdanje predmete ali pojme. Izvirno je beseda emoji japonska skovanka med »e« (絵, slika) in »moji« (文字, simbol). Danes so emotikoni postali pomembni v vsakdanji pisni komunikaciji in jih najdemo v vseh porah našega vsakdanjika. Posamezen simbol izraža določen pomen, ki si ga včasih lahko razlagamo po svoje, z združevanjem različnih simbolov pa lahko izrazimo tudi bolj zapletene misli. Kako emotikone vidiš in si jih interpretiraš ti?

Postani prevajalec_ka iz emojščine, preveri emoji pesem na tej povezavi in jo prevedi v slovenščino!

Vir: Mladinski kulturni center Maribor