Kultura

Razstava Kvir telo v Kulturnem inkubatorju

23. 4. 2024 avtor: MKC Maribor
umetniki

Od 27. aprila do 31. maja bo v Kulturnem inkubatorju v Mariboru na ogled razstava Kvir telo, ki jo je pripravilo šest mladih umetnikov, kurirala pa fotografinja Ema Širec.

Čeprav naslov razstave – Kvir telo – na prvi pogled naslavlja dokaj odprto temo, je to ravno smisel. Svoja dela namreč razstavljajo avtorki, ki predstavljajo slovensko kvir sceno na različne načine, izražajo se skozi različne tehnike. S tem se hkrati odpira neko novo poglavje o slovenskih razstavah s podobno tematiko.

Namen razstave, ki bo na ogled pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) in v sklopu programa Maribor skozi rožnata očala, je slaviti raznolikost queer izkušenj, izzivati ​​družbene norme, ki obdajajo telesa in spolnost, ter spodbujati dialog o vprašanjih identitete, reprezentacije in sprejemanja.

Razstava predstavi medije, ilustracije, mešane tehnike s kolažem, fotografije in kiparstvo . Vsako umetniško delo ponuja edinstven pogled na queer telo in izpostavlja teme, kot so utelešenje, fluidnost, vidnost in odpornost.

Umetniki preučujejo zapletenost queer identitete in zastopanja ter obravnavajo vprašanja vidnosti, marginalizacije in izbrisa. Soočajo se s stereotipi in napačnimi predstavami ter ponujajo niansirane portrete queer teles, ki odražajo raznolikost preživetih izkušenj. Fluidnost spola in nebinarne identitete: Razstava slavi fluidnost spola in spekter nebinarnih identitet. Umetniki raziskujejo teme genderqueernessa, spolne dvoumnosti in spolne uspešnosti, s čimer izzivajo binarne konstrukte, ki vladajo tradicionalnim predstavam o moškosti in ženskosti.

Avtorji_ice: Petja Muck, Marijo Županov, Nal Kocjan, Dino Spahić, Jakob Golob, Jan Brovč
Kuratorka: Ema Širec