Mladinsko delo

Rdeča nit vikenda za vodnike? Objemi!

21. 12. 2023 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
mladi

Po dolgih štirih letih smo se taborniki ponovno zbrali na Vikendu za vodnike Zveze tabornikov Slovenije, ki je potekal od petka, 24. 11., do nedelje, 26. 11. 2023, v OŠ Šmarje – Sap. Glavni namen vikenda je bil osvežiti nekatera taborniška znanja, pridobiti znanje in veščine, kako predati to znanje naprej svojemu vodu, in seveda spoznavanje ter druženje z ostalimi taborniki iz cele Slovenije. Izobraževanja so se tako udeležili vodniki, pomočniki vodnikov in tudi načelniki.

Vodniki so v Zvezi tabornikov Slovenije prostovoljci od 16. leta dalje, ki se tedensko srečujejo s skupinico svojih članov. V vode so vključeni osnovnošolci in osnovnošolke, običajno iste starosti, skupine pa štejejo do 8 otrok. Načelniki so podpredsedniki taborniških društev.

""

Vikend ni bil zgolj “učno” usmerjen. Želja je bila, da skupaj z udeleženci ustvarimo prijetno vzdušje, se zabavamo in nam vikend ostane v lepem spominu. V petek nas je pozdravilo sonce, ki nas je spremljalo čez cel vikend in tako poskrbelo, da smo imeli čudovito vreme.

Ob prihodu v petek popoldne so se udeleženci namestili v telovadnici, nato pa nas je glasen zvok diktafona povabil k začetnemu zboru. Po odpeti taborniški himni se je naš vikend tako lahko začel. Prvi večer so bili na sporedu TAB Talk govori. Obiskali so nas trije posebni gostje: Jasna Vinder, starešina Zveze tabornikov Slovenije, Tomaž Sinigajda in Tomaž Hudomalj.

Z nami so delili svoje taborniške in življenjske izkušnje, nas nasmejali, zmotivirali za preostanek vikenda in nas opomnili, kako hvaležni smo lahko, da smo taborniki. Večera pa še ni bilo konec. Dobra volja se je med vsemi udeleženci vikenda že dobro razširila, zato smo večer nadaljevali ob druženju. Zabavale so nas družabne igre, petje ob kitari in pogovori, ki so že nakazovali, da nam med vikendom zagotovo ne bo dolgčas.

“Meni so se TAB Talki zdeli res super, še posebej, ker tega nisem še nikjer (pri tabornikih) zasledila in je lepo slišati, da so ti ‘uspešni’ taborniki enkrat doživljali zelo podobne, če ne iste stvari kot ti trenutno.”

""

Po zelo kratki, a izredno zabavni noči smo se prebudili v nov taborniški dan. Sobotno dopoldne je bilo namenjeno pridobivanju taborniškega znanja. Udeleženci so lahko izbirali med različnimi delavnicami in pokrili znanje tudi na področjih, kjer jim ga primanjkuje. Zbirali so med naslednjimi temami: taborniška zgodovina, taborniška organizacija, prehod in skica minskega polja, orientacija, vrisovanje, skica terena, prva pomoč, osnove bivanja v naravi in pionirstvo. Izkazalo se je, da tudi taborniška organizacija in zgodovina taborništva nista tako dolgočasni, kot velikokrat mislimo.

“Všeč mi je bila uporaba fizičnega gradiva in lep prikaz celotne zgodovine na kratko ter s pomembnejšimi mejniki.”

""

Z osvojenim znanjem so se udeleženci popoldne preizkusili v zabavnejšem programu. Čakala jih je namreč strateška igra po principu igre Catan, ki pa je bila seveda taborniško obarvana, zato so pridobivali surovine, s katerimi so lahko nato sestavili svoj tabor. Na začetku igre je vsaka ekipa vrgla veliko modro kocko, ki je določila, kdo prične. V skupinah so se preizkusili v različnih veščinah in s tem pridobivali surovine – blato, platno, kline, vrvi in sušice, s katerimi so si lahko zgradili svoje ceste, šotore in nato tabor. Tekmovalke in tekmovalci so znotraj in zunaj šole hiteli k različnim točkam. Večini je bila najtežja taborniška zgodovina. Kdo bi si mislil! Po zelo napetih štirih urah je zmagala rdeča ekipa in si pridobila sladko nagrado.

“Strateška igra je bila res ful carsko pripravljena in tudi izvedena s strani vas in delavničarjev. Komaj čakam, da jo izvedemo v našem društvu. Res smo se zabavali, ob tem pa spoznali super metode in dobili veliko idej.”

""

Seveda je bilo poskrbljeno tudi za sobotni večerni program, kjer smo se skupaj nasmejali ob impro ligi. Vodja delavnice nas je najprej “ogrel” z igrami in ledolomilci, nato pa smo se najbolj pogumni preizkusili v različnih disciplinah impro lige. Po večernem programu smo skupaj zapeli Dan je šel, našo pesem za lahko noč, kar pa še ni pomenilo konec taborniškega dneva. Sledilo je še druženje v skupnem prostoru, kjer so udeleženci in udeleženke igrali košarko, aktivno igrali družabne igre, ležali na blazinah, se pogovarjali in peli ob kitari. Šolo so napolnili zvoki smeha in petja.

V nedeljsko jutro pa sta nas prebudila sonček in kitara. Miha in Eva sta strastna navdušenca božiča in sta se zato odločila, da nas konec novembra popeljeta v božično vzdušje s pesmijo Feliz Navidad. Taki budnici lahko sledi samo še pozitiven dan. Nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno bolj vzgojnim tematikam. Udeleženci so se udeležili ene delavnice, zbirali pa so med temami duševno zdravje, skrb zase, delo s težavnim vodom, droge in alkohol. Da pa nismo bili omejeni zgolj na eno delavnico, je sledila živa knjižnica, ki je omogočila, da so udeleženci spregovorili s “knjigami” še o drugih tematikah. Tukaj so lahko poleg duševnega zdravja, drog in alkohola ter dela s težavnim vodom odpiralni tematike o izgorelosti, nasilju ter spolnosti.

“Fenomenalno, odprti pogovori z ljudmi, ki ti hočejo pomagati pri stvari, ki te res zanima, so top.”

""

Vikend je prehitro minil, tako da smo se v nedeljo ob enih v zaključnem zboru poslovili in si obljubili, da se zagotovo vidimo še na drugih taborniških dogodkih. Sledilo je še zadnje kosilo – pica, nato pa smo s skupnimi močni pospravili osnovno šolo in se odpeljali vsak na svoj konec Slovenije.

Kaj pravijo udeleženke in udeleženci?

Udeleženci vikenda pravijo, da so pridobili veliko novega znanja, se zabavali in spoznali nove tabornike. Vikend je zadovoljil njihova pričakovanja. Pridobili so veliko teoretičnega znanja, a eni so pogrešali več praktičnega znanja, drugi pa bi si želeli več načinov predaje znanja.

“Pri delavnici risanja skic bi si želel nekoliko več časa za praktični del, sicer pa je bila izjemno uporabna. Delavničar jo je znal prilagoditi različnim stopnjam predznanja in pomagal z nasveti na vsakem koraku risanja.”

Kar nekaj udeležencev je na vikend prišlo ne da bi kogarkoli poznali, kar pa niso videli kot oviro, saj so med vikendom spoznali veliko novih oseb. Eden izmed udeležencev je povedal, da je imel občutek, da je bilo vsem fino in da so se vsi razumeli.

""
Kaj pa pravijo organizatorji?

Zavedamo se, kaj vse bi lahko naredili bolje, kje se nam je kaj zalomilo oziroma kje vidimo izboljšave, vendar smo kljub temu nadvse zadovoljni z iztekom vikenda. Zavedamo se pomena taborništva. Zavedamo se pomembnosti vodnikov, ki podajajo svoje znanje in taborniške vrednote svojim članom. Zavedamo se, koliko prostovoljskih ur vsak prostovoljec nesebično vloži v taborništvo in se zaradi tega zavedamo pomembnosti vseh izobraževanj, ki so in še bodo na voljo taborniškim prostovoljcem.

Kot ekipa smo se imeli zares dobro. Hvaležni smo vsakemu delavničarju in izvajalcu programa, da se je vikenda udeležil ter predal svoje znanje, izkušnje in pozitivno energijo. Pa tudi za vse ideje in pomoč pri izvedbi programa. Brez takih prostovoljcev vikenda ne bi mogli izvesti.

Predvsem pa smo nadvse presenečeni nad udeleženkami in udeleženci Vikenda za vodnike. Opazilo se je, da so vsi udeleženci s srcem pri taborništvu, da se zanimajo za program in jim ni vseeno. Bili so zavzeti, dobre volje, pozitivni in pripravljeni na akcijo. Ko smo se prostovoljci pogovarjali med seboj, smo ugotovili, da so tej udeleženci prišli na vikend zato, ker so si to zares iskreno želeli in ker jim taborništvo veliko pomeni. Vseh 39 udeležencev je prispevalo k zares čudovitemu vzdušju in verjamemo, da se bomo srečevali na še marsikateri akciji, izobraževanju ali tekmovanju.

Pa še to – posebne tematike ravno nismo imeli, nas pa je tekom celotnega vikenda vodila nit objemov. Pravijo, da se z objemi širi pozitivna energija, in res je!

“V tem vikendu sem se objel večkrat kot pa v celotnem življenju skupaj.”