Kultura / Mladinsko delo

S polnim zagonom v novo leto

9. 2. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Novo leto je za Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) s sabo prineslo veliko novih priložnosti za mlade ter obilico pestrega dogajanja.

Mesec januar so tako otvorili z razstavo umetniške fotografije, avtorice Karmen Kukovič. Šlo je za njeno prvo razstavo, ki jo je poimenovala »Kako veš, kdaj je abstraktno abstraktno?«. Otvoritve se je udeležil tudi avtoričin mentor Milan Lamovec – Didi, s katerim sta osmišljala abstraktno v umetnosti. Avtorica je udeležene popeljala od dela do dela in za vsako razkrila zgodbo, kako je nastalo.

»Sporočilo razstave je, da abstraktno ni nič drugega kot konkretno. Brez konkretnega ni abstraktnega,« je povedala avtorica.

MCDD je razstavo omogočil skupaj s Kulturnim društvom Svoboda osvobaja, še vedno pa je na voljo za ogled na FB strani MC Patriot ter na spletni strani Artsteps.com.

V sredini meseca sta dvorano MC Patriota, s preparty-jem za Roots in the Woods festival, pretresla DJ-ja Bunna in Pablo Raster. Bunna v svojih setih raziskuje in poglablja različne evolucije in vidike žanrov, ki izvirajo iz Jamajke. Pablo Raster pa v svoje sete meša lastne elektronske produkcije, začinjene z delay-em, reverb-om, sirenami in filtri, zaradi katerih so njegovi šovi vedno edinstveni in neponovljivi. Tako sta glasbenika prostor napolnila s pozitivnimi vibracijami ter poskrbela, da nihče v publiki ni ostal ravnodušen.

Sledeči vikend so člani Kulturno umetniškega društva Gonobeats, v so-organizaciji s Klubom študentov Dravinjske doline (KŠDD), izvedli »Eksperiment 1&2: Vodenje in organizacija podvigov«, ki je del celoletnega izobraževalnega festivala za mlade »BEATS LAB«. Predavateljica Karmen Kukovič je udeležene podučila o vodenju projektov in predstavila vse korake organizacije. Kasneje so v manjših skupinah pripravili svoje projekte, jih predstavili in naredili dobro zasnovo za izvedbo projektov v svojih društvih. V sklopu »BEATS LAB« bodo pripravili še različne delavnice na temo družbenih omrežij, sitotiska, grafične podobe, glasbene produkcije in vizualnih digitalnih umetnosti.

Mesec pa so zaključili z izvedbo tridnevne Zimske šole kreativnosti za osnovnošolski mladino. Prvi dan so spoznavali vesolje, izdelali solarne sisteme, pojedli veliko lunic, ki so jih otroci naredili brez pečenja in preučevali, kaj se zgodi ob padcu meteorita na Zemljo. V sklopu dneva dobrih vibracij so se v torek podali na pohod do Starega gradu in spoznavali naravo pozimi, nato pa so diskutirali kako ravnati z neprijetnimi čustvi in izdelali svoje žogice za pomirjanje. Zadnji dan so namenili spoznavanju ptic pri nas z biologom Leonom Kukovičem, naučili so se nekaj ptičjih zvokov, izdelali ptičje origamije ter obešanke s hrano za ptice, ki so jih otroci obesili doma na drevesa, da pomagajo ptičem preživeti zimo.

V februarju pa KŠDD organizira že 25. tradicionalne Kulturne dni, v sklopu katerih bodo februarski vikendi napolnjeni s kulturo, glasbo in umetnostjo.

S polnim zagonom v novo leto&url=https://www.mlad.si/s-polnim-zagonom-v-novo-leto/&via=mlad_si" target="_blank">