Mladinsko delo

S projektom Zasij mladi aktivno sodelujejo v lokalni skupnosti

2. 11. 2022 avtor: Mladinski center Šentjur
Zasij Rise and Shine logo Mladinski center Šentjur Civic Europe

V Mladinskem centru Šentjur s projektom Zasij, ki ga financira evropski socialni inkubator Civic Europe, spodbujajo aktivno vključevanje in sodelovanje mladih v lokalni skupnosti. Namen projekta je spodbujati ustvarjalno razmišljanje mladih, prepoznavanje problemov in izzivov v lokalnem okolju in iskanje rešitev zanje. Zasij ali Rise & Shine je projekt Mladinskega centra Šentjur, ki ga je evropski inkubator Civic Europe izbral za sofinanciranje. Izmed 500 prijavljenimi projekti iz vse Evrope, so podprli le 16 projektov.

Krstna izvedba oblike participativnega proračuna za mlade v občini Šentjur

Ena izmed dejavnosti projekta je spodbujanje mladih, da sami prepoznajo probleme in izzive v lokalni skupnosti in s svojim kreativnim pristopom poiščejo ustrezne rešitve zanje. Na ta način so organizirali dva vsebinsko raznolika natečaja. Na prvem so spodbujali ustvarjalnost mladih in iskali ideje, ki bi lahko rešile probleme in izzive v lokalni skupnosti, ki jih zaznavajo sami.

Z drugim natečajem so iskali konkretne rešitve na te ideje ter na morebitne novo prepoznane izzive v lokalnem okolju. Mladi so razmišljali o samem izzivu in načrtovali, kako izvesti lasten projekt, pri tem je bilo pomembno tudi razmišljanje o financah. Mladi so za izvajanje projekta lahko prejeli sredstva.

Projekt: BODI TI

Ana Štante je prijavila projekt Bodi-Ti in organizirala delavnice na temo zdravega načina življenja, pravilnega soočanja s stresom, čuječnost in predstavila novo obliko joge – shakti dance (joga plesa). V mesecu juliju in avgustu je izvedla sklop aktivnosti, ki so se izkazale za zelo uspešne. Največ zanimanja je bilo za jogo plesa, gre za mehko, ženstveno zvrst joge in plesa, ki odpira telo življenjski energiji. Združuje nežno, a učinkovito raztezanje, glasbo, ples in druženje. S pomočjo gibanja v ženskah prebuja milino, mehkobo, senzualnost in notranjo harmonijo. Zaradi velikega zanimanja je Ana, s podporo Mladinskega centra Šentjur, organizirala še eno druženje ob jogi plesa in sicer 13. 10. ob 19:00 v prostorih Mladinskega centra Šentjur.

Ob zaključki njenega projekta Bodi ti, je Ana povedala tole:

»Tekom projekta sem se naučila, da je potrebno zaupati vase in verjeti, da ti bo uspelo. Cilj projekta je bil dosežen, saj so posamezniki odšli zadovoljni in nasmejanih obrazov. Neprecenljiva je bila tudi podpora s strani Mladinskega centra, saj brez njih samih delavnic ne bi bilo. Med projektom sem spoznala, da se je potrebno samo prepustiti in predati temu, kar počneš ter zaupati vase.

Med projektom sem se soočala z različnimi izzivi in sicer največji izziv je bil potek prve delavnice, predavanje o stresu in sprostitvenih tehnikah, saj pred tem še nisem imela teh izkušenj. Izziv je bil tudi pri prvi delavnici joge plesa, saj sem jo vodila prvič (poleti sem opravila certifikat za učiteljico le-te) in je bilo potrebno malo organizacije kako in kaj izpeljati, vendar se je izšlo. Izzive sem reševala tako, da sem se pripravila na posamezno delavnico ter preprosto zaupala vase in v sam potek le-te.

Ob zaključku projekta se počutim fantastično, saj je bil moj namen dosežen. Čudovit je občutek, da lahko nekaj lepega podariš drugim. Z delavnicami joge plesa nameravam nadaljevati, najverjetneje dvakrat oziroma enkrat mesečno. Tako da vabljeni vsi, ki si želite malo sprostitve, narediti nekaj dobrega zase ter se prepustiti sebi in svojim občutkom. Vadba je zelo dragocena.«