Šport

S skupnimi močmi do zastavljenih ciljev

12. 3. 2021 avtor: Mladinski center Idrija

Promocija športa v naravi in povezovanje lokalne skupnosti sta zadnjih nekaj let glavna cilja aktivnih mladih iz društva ZAKONcTEDNA iz Idrije. Tesno sodelovanje z Mladinskim centrom Idrija pa je postala simbioza, ki omogoča pestrejši program vsebin, ki jih oboji ponujamo v svojih programih.

Prvi skupni projekt z naslovom Naj se vrti je v letu 2019 predstavljal začetek poti do zastavljenih ciljev, ki jih je izoblikovala delovna skupina mladih prostovoljcev. Največji dogodek v poletni sezoni je predstavljal festival Aktivna Bela, na katerem so se lahko predstavila različna športna društva, klubi in organizacije, obiskovalci pa so na razpolago imeli tudi preizkus vseh športnih aktivnosti. Dogodek je dokazal, da se lokalna skupnost lahko poveže in ji je razvoj našega kraja v velikem interesu. Kolesarske ture in delavnice so začele povezovati kolesarsko skupnost in pritegnile nov krog ljudi.

V okviru projekta Naj se vrti so se začeli pogovarjati tudi o izgradnji kolesarskega parka v Idriji, ki bi nudil občanom novo možnost rekreacije in druženja v naravi. Konec tega projekta je tako preprosto vodil v začetek novega, zato so lahko začeli že prej zastavljene cilje takoj uresničevati. Zemljišče, ki jim ga je v uporabo odstopilo podjetje Koling d.o.o., so najprej očistili grmovja in začeli z vizualizacijo postavitve objektov v parku. Nato so stekla gradbena dela, pri katerih jim je v prvi fazi gradnje s težko mehanizacijo pomagalo podjetje Kaskader d.o.o. Nadaljevanje gradnje pa je zahtevalo mnogo pridnih rok, saj je bilo treba vse vozne površine urediti z ročnim orodjem, tu jim je na pomoč priskočilo tudi Kovaštvo Gladek, ki je priskrbelo veliko orodja. Ureditev družabnega prostora in dokončanje dveh različno zahtevnih linij sta pomenili otvoritev parka za širšo javnost.

Projekta Bajk park še ni konec, zato se bo park v letošnjem letu še izboljšalo, da bo ta varnejši in prijetnejši za različne obiskovalce, pa tudi da bo v njem še dodatno zaživel urejen družabni prostor. Otvoritev sezone 2021 bo sledila kmalu, zato jim sledite na družabnih omrežjih in na  spletni strani, kjer se lahko tudi včlanite v društvo ZAKONcTEDNA in jih s tem še dodatno podprete pri njihovem delu.

Vir: Mladinski center Idrija