Kultura

S stripom Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše na poti do Centra mladih Ljubljana

16. 3. 2023 avtor: Mladi zmaji

V torek, 7. marca, opoldne, je bil poseben dan. Pred Galerijo Cukrarna smo z Ljubo in Dragom gostili poseben dogodek za mlade po novinarski konferenci, ki je obeležila izdajo stripa Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše, s katerim se je založba Škrateljc v sodelovanju z avtorji, Žigom Gombačem, Jako Vuketićem in dr. Blažem Vurnikom poklonila Cukrarni, nekdanji tovarni sladkorja in znameniti literarni četverici, ki je tam našla svoj prostor.

Ob tej priložnosti smo bili na odru mobilnega mladinskega centra Ljuba in Drago priča kreativnemu, odbitemu, predvsem pa navdihujočemu glasbenemu nastopu z naslovom Ko strip zapoje Urha Mlakarja – UM, ki je poetiko stripa Cukrarna uglasbil na sodoben način ob glasbeni podlagi DJ L.T. Ob podpori mladega občinstva, učencev osnovnih šol Poljane, Ketteja in Murna, Danile Kumar in Sostro, je s spretnim kovanjem improviziranih rim predstavil življenje in zgodovino štirih velikih mož slovenske moderne. Za trenutek se je zazdelo, da so Ivan Cankar, Dragotin Kette, Josip Murn Aleksandrov in Oton Župančič z nami. Sredi belega dne, pod Fabianijevim mostu. Ob nastopu je potekala nagradna igra v kateri so mladi, v zameno za napisan verz, sodelovali v žrebanju za tri glavne nagrade. In kaj drugega bi nagrada bila kot strip, podpisan s strani avtorjev, ki so se nam nam pridružili po novinarski konferenci. Odveč je dodati, da so se mladi izkazali z velikim številom iskrivih, globokih in navdihujočih rim.

Pester, zabaven dopoldan z mladimi, na sodoben način prežet z zgodovino, nam je pognal novega vetra v krila, na katerih z mladimi, počasi a zanesljivo letimo na poti do Centra mladih Ljubljana. Zamisel za izdajo stripa o Cukrarni je vzniknila z novim življenjem Galerije Cukrarna in v letu, ko se je rodila ideja novega Centra mladih Ljubljana v stanovanjskem delu nekdanje tovarne, Palači Cukrarna. Zgodba stripa, med drugim tudi polna svetlobe, upanja in navdušenja ter zavedanja štirih akterjev, Ketteja, Murna, Cankarja in Župančiča, da ustvarjajo neka novega, nas je takoj pritegnila k sodelovanju in razvoju kompleksnega programa z založbo Škrateljc, ki bo tlakovala pot do novega osrednjega mladinskega centra. Naslednja priložnost za navdihujoče druženje bo že 18. maja, ko bomo, na četrtem iz cikla dogodkov za Center mladih Ljubljana, pozornost namenili bivanjski realnosti kot navdihu za ustvarjanje.

Več o novinarski konferenci in stripu si lahko preberete v članku Izšel je strip o Cukrarni in znameniti literarni četverici, ki je tam našla svoj prostor – RTV SLO.