Šport

Šah igraj z glavo, ne z roko

29. 3. 2024 avtor: Uredništvo
Foto: Erazem Gliha

To je nekoč Lauri Unuk svetoval njen trener šaha. In rekli bi, da se je obrestovalo! Laura je danes šahovska velemojstrica in najboljša slovenska šahistka. Svoje prve partije šaha je odigrala z dedkom, danes pa figurice premika na največjih evropskih in svetovnih šahovskih tekmovanjih. V intervjuju nam je zaupala še, s kom si želi odigrati partijo, kako se je odločila za profesionalno igranje šaha in kaj meni o seriji The queen’s gambit. Vabljeni k branju!

Se lahko našim bralcem na začetku predstaviš v par stavkih?

Moje ime je Laura Unuk, sem najboljša slovenska šahistka, šahovska velemojstrica in prva Slovenka z nazivom mednarodni mojster v absolutni konkurenci.

Trenutno si najboljša šahistka pri nas, se spomniš, kdaj si odigrala svojo prvo partijo šaha? Katera partija ti je najbolj ostala v spominu?

Prvo partijo sem odigrala okoli sedmega leta. Če se prav spominjam, sem igrala proti dedku, ko sem se še učila, kako se premikajo figure in partijo tudi gladko izgubila. Partija, ki pa sem si jo najbolj zapomnila, pa je potekala leta 2018, ko sem nastopila na ženskem Evropskem prvenstvu in premagala najboljšo francosko šahistko Marie Sebag. Na tem tekmovanju sem tudi postala ženska velemojstrica, to partijo pa bi lahko označila za eno boljših igre moje kariere.

Zakaj šah? Kaj pri njemu te je najbolj pritegnilo?

To se tudi sama sprašujem v smislu, kaj na šahu lahko pritegne sedemletnega otroka. Nisem prepričana, kaj je bil razlog takrat, mislim pa, da se je vse začelo tako, da sem bila vedno bolj introvertirana osebnost. Nisem se rada igrala z ostalimi otroci, rada sem bila sama v svoji družbi in mislim, da mi je šah tudi to omogočal. Tudi ko sem tekmovala z ostalimi se nisem rabila pogovarjati, ker je šah igra tišine – zmaga tisti, ki bolje razmišlja. Prav tako mi je bilo super, ker se šaha ni dalo “napiflati”, ampak si moral graditi na razumevanju, torej je šlo za neko res kompleksno igro, ki ji ni konca.

Kdo je tvoj šahovski navdih – najljubši šahist_ka? S kom bi si želela odigrati partijo šaha (pa še nisi)?

Navdih mi je najboljši šahist Magnus Carlsen, saj njegov stil igre res kaže na neko višje razumevanje od ostalih velemojstrov. Pri njemu šah izgleda kot enostavna igra, kjer vse figure padejo na pravo polje, zmaga pa vedno pripada Magnusu. Morda si zato ravno ne bi želela igrati z njim, ker je poraz skorajda neizbežen. Če bi igrala z njim, bi rabila najprej mesece priprav, da se ne bi osramotila. Partijo šaha bi poskusila igrati z Judit Polgar, najboljšo šahistko vseh časov. Ona je izkusila, kako je premagati svetovnega prvaka na prestolu in bi se od nje lahko veliko naučila.

Kdaj in kako si se odločila, da boš v šahu tekmovala na profesionalni ravni?

Ta odločitev ni nikoli prišla zavestno. Po gimnaziji sem se odločila za študij biokemije in si sama pri sebi rekla, da sedaj bo pa fokus na tem, šah dajem na stran. A že po mesecu študija nisem mogla zdržati brez šaha in začela iskati tekmovanja. Takrat sem pravzaprav spoznala, da je šal del mene že od otroštva in brez njega jaz nisem jaz. Nekako je postal del moje osebnosti in življenjske poti in brez njega bi morala začeti živeti na novo. Ocenila sem, da se ne splača zavreči vseh uspehov, da bi bila morda na koncu povprečna v biokemiji in tako sem se odločila, da bom v šahu vztrajala tako ali drugače. Cilj je, da je moja služba povezana s šahom, pa naj bo to igranje, treniranje ali pa snemanje videov. Cilj je seveda, da
nadaljujem tekmovalno pot in poskusim postati absolutni velemojster ter morda postati evropska prvakinja v šahu.

Laura Unuk
Laura Unuk na šahovski olimpijadi leta 2016; Foto: osebni arhiv

Šah je širšemu občinstvu med epidemijo covida približala serija The queen’s gambit. Se ti zdi, da se je zanimanje za šah po izidu serije kaj spremenilo?

Šah je takrat eksplodiral, kar naenkrat so vsi znali igrati šah ali pa govorili, kako so igrali v osnovni šoli. In tudi danes se še pozna vpliv te serije, še posebej na internetu je večina ljudi ponovno vzljubila igro. To se pozna tudi po povečanju uporabnikov na šahovskih platformah. Spomnim pa se tudi, da je bila beseda šah v nekem trenutku ena najbolj iskanih besed na internetu. Ta evforija je že izginila, vendar so pa tisti, ki so obudili ljubezen do šaha, še vedno ostali v tej igri in to me res veseli.

V seriji se je glavna junakinja Beth Harmon zaradi tega, ker je ženska šahistka soočala s kar nekaj izzivi in predsodki. Ali spremljajo tudi tvojo pot v svetu šaha? Če da, kako se jim zoperstavljaš?

Predsodki so bili predvsem na začetku moje kariere, ko še nisem nosila šahovskega naziva. Takrat so me nasprotniki hitro lahko podcenjevali, ker sem bila majhno nevedno dekle. Danes sem zato tudi sama bolj previdna, še posebej ko igram z mlado osebo, ker nikoli ne veš, kje te lahko preseneti. Danes mislim, da se predsodki ukinjajo, saj ni razlogov, da bi bili moški pametnejši od žensk. Pri šahu je super ravno to, da si vreden toliko ratinških točk, kot jih imaš, in tak naziv, kot ga nosiš. Ostali faktorji, kot so starost in spol, niso velikega pomena. Žal pa sem slišala, da se veliko deklet ne počuti v redu v šahovskem svetu, saj naj bi jih moški šahisti konstantno ogovarjali in govorili, da igrajo “ženski šah”. Seksizem je še vedno prisoten, kot je bil v seriji pri Beth, vendar mislim, da se počasi tudi umika in bo tega manj in manj.

Spadaš v moderno generacijo šahistov – zelo si aktivna na družbenih omrežjih, snemaš denimo vloge in v živo prenašaš dogajanje. Kako je po tvojem mnenju digitalni svet spremenil svet šaha?

Digitalni svet ima na splošno velik vpliva na novejše generacije in šah se kot igra tudi modernizira na ta način. S digitalnim svetom je tako lahko prisotna v vseh domovih, tudi če šahovnice ni pri roki. Nekako bi lahko online šah uvrstili celo med e-šport. Digitalne vsebine tako lahko hitreje šah približajo ljudem, ki ga še nikoli niso preskusili ali pa si ga želijo ponovno igrati. Danes imam občutek, da proti vsakemu začetniku s katerim igram, nimam lahke poti do zmage, enostavno ne spregledujejo več, kot so včasih. K temu je
pripomogel ravno online svet, kjer ima vsak možnost igrati za zabavo ali trening.

Kakšni so tvoji cilji in ambicije za prihodnje?

Želim se 100 % posvetiti šahu. Moja želja je postati velemojster v absolutni konkurenci, torej je pred mano samo še ta stopnička. Pot bo dolga, vendar, če se šahu res posvetim, mislim, da mi lahko uspe. Želim priti na stopničke na Evropskem ženskem prvenstvu, kjer je konkurenca res močna. Tako da kratkoročni cilj je pa zaenkrat uvrstitev na Svetovni pokal, na katerega se lahko uvrstim samo, če bom v top 8 na Evropskem ženskem prvenstvu. Imam pa seveda tudi ambicije na ekipnih prvenstvih s Slovenijo, kjer se želimo uvrstiti med top 8 držav v Evropi. Letos bo v Budimpešti potekala šahovska Olimpijada in z ekipo se bomo potrudile priti med 20 držav na svetu.

Imaš za konec kakšen nasvet, ki nam bo pomagal pri partiji šaha?

Če bi mogla dat en univerzalen nasvet, ki ni odvisen od znanja bi rekla, da je ključ do zmage potrpežljivost. Moj trener je nekoč rekel, igraj z glavo, ne z roko. Šah je kompleksna igra in zmagal bo tisti, ki bo predzadnji storil napako. Torej ne hodi z glavo skozi zid, samo da boš izvedel svoj načrt, ampak svoj načrt iz poteze v potezo prilagajaj prefinjeno in preprečuj nasprotnikove ideje, dokler se nasprotnik ne zlomi.

*Avtor naslovne fotografije: Erazem Gliha