Okolje in trajnost

Samooskrbno ekološko kmetovanje v Mladinskem centru Prlekije

7. 5. 2020 avtor: Uredništvo

V začetku marca se je nekaj zaposlenih Mladinskega centra Prlekije udeležilo usposabljanja za vključene v ukrep Ekološko kmetovanje iz programa Razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 za leto 2019, kjer so se seznanili tudi s formalnimi pogoji eko kmetovanja. Tako v Mladinskem centru Prlekije skrbijo tudi za dodatno izobraževanje iz področja eko kmetovanja.

V času karantene zaradi korona virusa v Mladinskem centru Prlekije še naprej dajejo velik poudarek aktivnostim mladih na njihovi ekološki kmetiji. Starejši in izkušenejši jih praktično učijo, kako se vzgoji in sadi lastne sadike zelenjave in zelišč. V njihovem ekološkem kmetijstvu se dopolnjujeta rastlinska pridelava in reja živali. S pomočjo eko kmetovanja skrbijo za ravnovesje vseh vključenih elementov, ki so tla – rastline – živali – človek.

S svojimi sadikami so poskrbeli, da bo njihov vrt brez kemijskih primesi in tudi pridelava zelenjave veliko cenejša. Svojih pridelkov ne bodo prodajali, vendar se kljub vsemu držijo načel in skušajo dosegati cilje ekološkega kmetijstva. Tudi svojim živalim so nudili ustrezno rejo in krmljenje ob minimalni obremenitvi okolja. S tem, čeprav majhnim prispevkom, skrbijo za okolje in njegovo ohranjanje, pa tudi za biološko raznovrstnost in ekonomično porabo energije.

Vir in foto: Mladinski center Prlekije