Aktivno državljanstvo

#sampuvej 2023 – Glasovanje odprto!

5. 4. 2023 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Mladinski center Zagorje ob Savi že drugo leto vabi mlade k sodelovanju v projektu #sampuvej. Gre za projekt po vzoru particiapativnega proračuna, kjer lahko mladi podajo svoje predloge, zanje glasujejo in tako soodločajo o aktivnostih in programu Mladinskega centra Zagorje ob Savi.

Pri podajanju predlogov so mladi dobili smernice, da naj predlog nagovarja izzive mladih v občini, naj bo v splošno javno korist in namenjen mladim, finančno ovrednoten med 300 € in 900 €, z vključenim DDV, v celoti izvedljiv do konca leta 2023, da bo izveden v pristojnosti MC ZOS v sodelovanju z mladimi in skladno s programom in akti MC ZOS.

Edina pogoja za sodelovanje v projektu sta, da predloge predlagajo in zanje glasujejo mladi, stari med 15 in 29 let, ki imajo stalno prebivališče v Občini Zagorje ob Savi.

Od 7. 2. do 15. 3. 2023 so imeli mladi možnost oddati svoje predloge preko spletnega obrazca. Nato je prejete predloge pregledala 5-članska komisija (dva mladinska delavca in trije mladi) ter izbrane uvrstila na spletno glasovanje. Predlogi z največ glasovi bodo nato s pomočjo mladih realizirani do konca letošnjega leta.

Letošnja posebnost je, da so šli do mladih tudi v krajevne skupnosti (KS Kisovec – Loke, KS Izlake in KS Mlinše), kjer so organizirali delavnice za generiranje idej mladih in jih na licu mesta izglasovali. Za vsako krajevno skupnost so predvidena sredstva, ki so sorazmerna številu mladih prebivalcev v posamezni krajevni skupnosti.

V KS Kisovec – Loke, so imeli delavnico 6. marca, kjer so nabrali lepo število predlogov mladih, ki bi pozitivno vplivale na prebivalce KS Kisovec – Loke. Predlogi so vključevali dogodke, kot so Kino pod zvezdami in Dnevni centri v Kisovcu, zasaditev dreves, pasji park, “street workout” in postavitev novih klopi na lokacijah, kjer se družijo mladi ter tudi ureditev izvira na Lokah. Mladi so na dogodku izglasovali Kino pod zvezdami in izvedbo dveh dnevnih centrov v Kisovcu.

V KS Izlake so delavnico načrtovali 8. marca, vendar na srečanje ni prišel nihče. V KS Mlinše pa so  delavnico izvedli 13. marca, kamor je prišla ena oseba iz lokalnega društva ŠD Škafari, ki je predlagala, da se denar nameni sofinanciranju poletnega tabora za otroke, ki ga že tradicionalno organizirajo v Brišah.

Glasovanje

Poleg predlogov, ki so jih mladi podali na delavnicah, so preko spletnega obrazca dobili še 16 predlogov mladih. Komisija jih je pregledala in 10 predlogov uvrstila na spletno glasovanje. Glasovanje poteka od 1. 4. do 15. 4. 2023.

Mladi občani Zagorja lahko izbirajo med spodnjimi desetimi predlogi, na voljo pa imajo samo en glas. Svoj glas lahko oddate preko spletnega obrazca, ki ga najdete tukaj.

Oddaj svoj glas!

PREDLOG I: PLESNI TEČAJ

Predlog zajema organizacijo brezplačnega plesnega tečaja za mlade, ki bi se izvajal v dvorani MC ZOS. Učili bi se različne družabne plese npr. salsa rumba, valček ipd.

PREDLOG 2: TEČAJ ZA IZPIT VADITELJA ČOLNA

Predlog zajema organizacijo tečaja za voditelja čolna za opravljanje plovil do 24 m. Tečaj bi organizirali v sodelovanju z navtično šolo. Tečaj bi bil za udeležence brezplačen, plačali bi le opravljanje izpita.

PREDLOG 3: GALA PLESNI VEČER         

Predlog zajema organizacijo gala plesnega večera po zgledu »Met Gala«, kar vključuje nakup hrane in pijače, najem DJ-a, ozvočenja, osvetljave in okrasitve. Dress code: elegant

PREDLOG 4: PIKADO V MC ZOS

Predlog zajema nakup opreme za pikado, ki bi bil mladim uporabnikom MC ZOS na voljo brezplačno. Zajema tudi organizacijo pikado turnirja z nagradami za najboljše.

PREDLOG 5: NOVA MIZA ZA NAMIZNI NOGOMET

Predlog zajema nakup nove mize za namizni nogomet v MC ZOS. Trenutna je konstanto v uporabi, žal pa je dotrajana in potrebna zamenjave. Uporabnikom bo, kot do sedaj, na voljo brezplačno.

PREDLOG 6: ZAGORSKA OLIMPIJADA

Predlog zajema organizacijo amaterske olimpijade za mlade v različnih športih npr. odbojka, nogomet, namizni tenis ipd.

PREDLOG 7: KARAOKE PARTY

Predlog zajema organizacijo zabave s karaokami, kjer lahko mladi zapojejo kar želijo in pokažejo svoj pevski talent.

PREDLOG 8: ZAGORJE IMA TALENT

Predlog zajema organizacijo dogodka »Zagorje ima talent«, kjer bi zagorska mladina prikazala svoje talente širši javnosti.

PREDLOG 9: XBOX KONZULA

Predlog zajema nakup konzole Xbox ter nekaj večigralskih iger za brezplačno uporabo v MC ZOS. Zajema tudi organizacijo turnirjev z nagradami za najboljše v igrah FIFA in NBA.

PREDLOG 10: VR OČALA

Predlog zajema nakup VR očal in nekaj iger z brezplačno uporabo v MC ZOS. S tem bi mladim omogočili dostop do te novejše tehnologije, ki poskrbi za veliko zabave in tudi rekreacije.

Veseli nas, da so mladi podali svoje predloge in s tem prevzeli pobudo za aktivnosti, ki si jih želijo v MC ZOS in Zagorski dolini, kjer že komaj čakamo, da jih skupaj uresničijo.

#sampuvej 2023